Hoppa till huvudinnehåll
Man med vit skjorta som håller i en djuptallrik med mat

Wilton Thomas - Svamp är alltid en bra början

Då var han storkonsument av kyckling, nu är Wilton Thomas vegan med över 200 000 följare. Det vinnande receptet? Vego-frestelser från Afrika, Karibien och Sydamerika, garnerade med politik och historia.

Du har gått från att kallas herr kyckling till att bli vegan. Hur?
– Jag fick syn på kycklingarnas verklighet, från uppfödning till våra tallrikar. När jag fick reda på vad som händer med kycklingar och hur de pumpas fulla med antibiotika, så fick det mig att se mat på ett helt annat sätt. Det fick mig att ifrågasätta hela min livsåskådning. Det var drivkraften som gjorde att jag gick från att vara ”herr kyckling” till att bli ”herr växtbaserad”.

Extra god matkultur?
– Jag är besatt av västafrikansk mat, främst på grund av rätter som jollof-ris och andra grytliknande rätter. Poulet yassa är en av de mest kända och populära senegalesiska rätterna, en kryddig kycklinggryta som lätt kan veganiseras.

Du kan exempelvis hitta jollof-ris och injera i svenska storstadsområden, men karibisk mat är underrepresenterad i Sverige. Grundkursen?
– Det finns tre basvaror som du hittar på de flesta karibiska platser. En av dem är plantain som vi äter på flera sätt, men vanligtvis är den friterad, även om du också kan koka eller rosta den. Jag rekommenderar den verkligen – den har en trevlig, söt smak. En annan basvara som är vanlig på de flesta karibiska öar är något som kallas för green seasoning. Det är en blandning av lök, salladslök, mexikansk koriander, havannapeppar, timjan och andra färska örter som du mixar till en kryddpasta. Vad pesto är för italienare är ungefär vad green seasoning är för karibier. Det används vanligtvis som en marinad för att krydda olika typer av proteiner. Olika öar har sina egna varianter, men det äts över hela Karibien. En tillagningsmetod som Jamaica är känd för är jerk-tillagat protein, utöver det finns det också en jerk-sås som jag skulle kalla en stapelvara på öarna, särskilt på Jamaica.

Din mat ser förvillande köttig ut. Oumbärliga köttsubstitut?
– Olika typer av svamp är alltid en bra början. Ostronskivlingar är mycket mångsidiga och kan användas till nästan vad som helst. Du kan göra ”wings” av dem, alltså krydda, panera och fritera, sätta dem på spett eller riva dem och krydda för att servera som en klassisk shawarma-wrap. Om du vill ha en mer köttliknande textur är växtbaserade substitut på baljväxter fantastiska. Seitan som du kryddar och blandar med vatten kan också ge dig den där köttliknande texturen. 

Ingrediens du är besatt av?
– Min ”guilty pleasure” är små paprikor. Jag använder dem nästan i allt. Jag vet inte varför jag är så förtjust i smaken, men jag gillar att ha dem i allt. Det har egentligen inget med karibisk mat att göra – det är bara jag som är lite udda.

Med varje recept skickar du med en tanke för dagen, som ofta är politisk. Varför?
– Jämförelser är en glädjedödare, och det ju finns miljoner matkreatörer som gör fantastisk mat och bättre mat-content än jag. Så jag vill också uppmuntra människor att tänka på andra viktiga ämnen, som exempelvis rasism, sexism, veganism och speciesism. Jag vill inte att folk ska leva sina liv utan eftertanke, utan jag vill hjälpa dem att se saker ur ett nytt perspektiv och hitta en djupare mening. När jag uttrycker mig försöker jag alltid hålla det faktabaserat så det inte blir en fråga om åsikter.

Du har konstaterat att djurrätt och veganism är väldigt vit och även överrepresenterat av kvinnor. Vad tycker du faktiskt funkar för att göra rörelsen mer inkluderande?
– Sedan jag startade kontot har jag lärt mig om matens historia. När du inser att människor i huvudsak åt växter snarare än djur förr i tiden, så krossar det myter om den stereotypa veganen. Om du tittar på olika kulturer runt om i världen har de alla en version av veganism, vegetarianism eller en kost som lutar mer mot växter än kött. Om du kan informera människor om mathistorien, så kan det hjälpa med inkluderingen.

Du har ett krävande jobb, driver ett konto med över 200 000 följare, skapar musik och klämmer in resor ovanpå det. Helt ärligt, hur hinner du?
– Det är inte lätt, men jag försöker vara uthållig och säga till mig själv att livet inte alltid kommer att vara så här, och att den här resan är ett medel för att nå ett mål. Kanske måste jag kämpa hårt i några år, men senare kommer jag kunna slappna av. När du når dit du vill, kommer du kunna skörda frukterna och njuta.

Om jag bara ska prova ett av dina recept, vilket ska jag ta?
– Jag har alltid svårt att svara på den frågan, men min favorit just nu är jollof-ris!

Jollof ris med stekt kokbanan i en djuptallrik

Jollof-ris

Jollof-ris är en av de vanligaste rätterna i Västafrika. Det finns flera regionala varianter av namnet och ingredienserna. Rättens mest kända namn, jollof, kommer från Wolof-folket. 

Shiro wot på en ljus träbräda

Shiro Wot

En traditionell etiopisk-eritreansk gryta. Den tillagas med mjöl från kikärtor (ibland bönor), lök, mosade färska tomater, vitlök och niter kibbeh (kryddsmör). Denna rätt är särskilt populär under perioder av fasta.

Vegansk svamprätt med ris och bönor på en tallrik

Pabellón

Pabellón är en traditionell böngryta med ris från Venezuela. I denna växtbaserade version har köttet ersatts med strimlad kungsmusseron och ostronskivling.

Kikärtscurry i en vit djuptallrik

Sada Roti med Chana Aloo Curry

Njut av en klassisk rätt från Trinidad – sada roti med chana aloo curry. Sada roti är en av Trinidads vanligaste rätter, naturligt vegansk och väldigt enkel att göra.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden