
Veganska recept till Nouruz
Över 300 miljoner människor firar Nouruz runt om i världen och i Sverige är det drygt 200 000. För dig som inte är bekant med högtiden så går högtiden ut på att fira in våren och solens återkomst. Nouruz firas i stora delar av världen av bland annat av perser, afghaner, azerier, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer och hazarer, m.fl. Här samlar vi veganska recept för att fira in våren och solens återkomst.
Ghorme Sabzi
Detta är ett långkok som traditionellt består av spenat och lammkött. Vi har veganiserat den med Fry’s beef-style strips. Eftersom vegobitarna inte behöver genomkokas tar rätten betydligt kortare tid. Du kan också köpa färdig Ghorme Sabzi kryddblandning men den är lite knepigare att få tag på
Baklava
Denna söta och nötiga efterrätt är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön. Den har har sitt ursprung från Turkiet och Osmanska riket.
Vegansk gryta inspirerad av Biryani
Biryani är en risrätt som är populär i Irak, Indien och Pakistan. Rätten består vanligen av ris, kryddor och ibland kycklingkött och yogurt. Vi inspirerats och förenklat ett receptet som kan föra tankarna till Biryani. Vi använder oss bland annat av vegobitar istället för kyckling samt växtgurt.
Kryddiga saffransspett
Dessa gyllene-spett sätter verkligen guld på tillvaron. Här har vi använt Tzayspett kryddad med saffran, gurkmeja och lime. Får du inte tag på Tzay går det även bra att trä andra kryddade vegobitar på spett.
Fetafyllda auberginerullar
Dessa fina rullar består ursprungligen av fetaost och yoghurt, vi har enkelt veganiserad rätten med Violifes veganska fetaost ”Greek White” och blandar med tjock soyhurt.
Sohan Asali
Saffransgodis när de är som bäst! Akta bara så att du inte bränner fingrarna med karamellen.