Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk meze

Veganska recept till Nouruz

Över 300 miljoner människor firar Nouruz runt om i världen och i Sverige är det drygt 200 000. För dig som inte är bekant med högtiden så går högtiden ut på att fira in våren och solens återkomst. Nouruz firas i stora delar av världen av bland annat av perser, afghaner, azerier, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer och hazarer, m.fl. Här samlar vi veganska recept för att fira in våren och solens återkomst.

Ghorme sabzi i en vit form på en skärbräda

Vegansk Ghorme Sabzi

Detta är ett långkok som traditionellt består av spenat och lammkött. Vi har gjort en vegansk version med Oumph! naturell Chunk. Eftersom vegobitarna inte behöver genomkokas tar rätten betydligt kortare tid. Du kan också köpa färdig Ghorme Sabzi kryddblandning men den är lite knepigare att få tag på.

Ghorme sabzi gryta med saffransris på en tallrik

Veganskt saffransris

Saffransris piggar upp middagar med sin starka färg. Det är veganskt och passar lika bra till festligheter som till vardags!

Et fat med baklava på ett träbord.

Baklava

Denna söta och nötiga efterrätt är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön. Den har har sitt ursprung från Turkiet och Osmanska riket.

Vegansk gryta med saffran och vegobitar

Vegansk gryta inspirerad av Biryani

Biryani är en risrätt som är populär i Irak, Indien och Pakistan. Rätten består vanligen av ris, kryddor och ibland kycklingkött och yogurt. Vi inspirerats och förenklat ett receptet  som kan föra tankarna till Biryani. Vi använder oss bland annat av vegobitar istället för kyckling samt växtgurt.

Tzayspett ligger på salladsblad på ett dukat bord

Kryddiga saffransspett

Dessa gyllene-spett sätter verkligen guld på tillvaron. Här har vi använt vegobitar kryddad med saffran, gurkmeja och lime. 

veganska fetafyllda auberginerullar

Fetafyllda auberginerullar

Dessa fina rullar består ursprungligen av fetaost och yoghurt, vi har enkelt veganiserad rätten med Violifes veganska fetaost ”Greek White” och blandar med tjock soyhurt.

Sohan Asali

Saffransgodis när de är som bäst! Akta bara så att du inte bränner fingrarna med karamellen.

På jakt efter mer vegoinspiration? Ladda ner vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt bara ett klick bort!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden