Hoppa till huvudinnehåll
Et fat med baklava på ett träbord.

Vegansk baklava

Vegansk baklava. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön har har sitt ursprung från Turkiet och Osmanska riket.

45 min
Baka
Efterrätt
Ramadan
Nouruz
Eid al-fitr

Ingredienser

ca 12 bitar

12 ark filodegsark
200 g valnötter, pistagenötter och eventuellt sötmandel
100 g mjölkfritt margarin
½ dl socker
rivet skal från 2 citroner
1 tsk kanel, malen

Sockerlag:

1 kanelstång
2 hela nejlikor
1 dl socker
1 dl vatten

Garnering:

pistagenötter
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tina filodegen. Finhacka eller mixa nötterna. Smält margarinet och låt det svalna.
  3. Smörj en ugnsform som är ca 20x20 cm. Skär filodegen i ark som är lika stora som formen. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med margarin.
  4. Blanda nötter med socker, kanel och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg, pensla med margarin och strö över nötter. Upprepa proceduren tills arken och nötterna är slut.
  5. Pensla översta lagret med margarin. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 40 min.
  6. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 10-15 minuter tills lagen är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Garnera med hackade pistagenötter.
  7. Låt svalna, skär sedan i bitar och servera.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden