Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk matlåda fortsätter göra succé - med ny bok

Amelia och Emma Oller Westerberg är power-tvillingarna som har som uppdrag att rädda världen – en vegansk matlåda i taget! Deras kreativa och härliga konto har växt så det knakar på Instagram och nu är de aktuella med sin allra första kokbok: Vegansk matlåda. Välj Vego pratade med systrarna om framgångarna, boken och självklart mat.

Emma och Amelia Oller Westerberg började plugga till civilingenjörer för ungefär fyra år sedan. Som nyblivna veganer vid den tiden, ville de få kompisarna att inse hur otroligt gott vegansk mat är. Därför började de dela recept och vegopepp på ett Instagramkonto - som idag har nästan 50 000 följare.

2019 vann Emma och Amelia Djurens Rätts nya pris Elna Tenow-priset. Det kan du läsa mer om här.

Systrarna säger till Välj Vego att det är nyfikenheten i köket som gjort att de blivit grymma på att skapa recept och laga mat.

Foto: Ulrika Ekblom

- Ofta när vi testar oss fram blir det jättegott men ibland går det åt helvete, säger Emma och skrattar, hon fortsätter:

- Och så får det vara! Det är en del av charmen. Vi har ofta haft “smakutmaningar” också där det blivit som en sport att gissa vad en sås eller gryta innehåller.

Att receptskapa med syrran är inte alltid helt enkelt dock, även fast slutresultatet alltid blir bra.

- Vi sitter ofta och brainstormar receptidéer och ofta vill den ena gå åt ett håll med rätten medan den andra har en annan vision. Ofta blir de recepten bäst för då får vi vrida och vända på det tills båda är nöjda - vilket leder till väldigt genomtänkta recept. Så slutresultatet är vi alltid överens om, säger Emma.

Vegansk mat på låg budget

Vilket är ert allra bästa matlagningstips?

- Spana in “asiatiska livs” eller “orientaliska livs” som brukar finnas i lite större städer. En guldgruva för goda, billiga baljväxter, korner, röror, gryner, såser, tofu och nudlar! Säger Amelia.

Många säger att veganskt är dyrt - vad är ert bästa tips för att leva på låg budget med vegansk mat?

- Det är värt att investera i en bra kryddsamling, då kan en göra många olika recept med få ingredienser, säger Amelia och fortsätter:

- Att äta i säsong och laga mycket mat från grunden är två andra budgetknep! Matlådan är ju också givet, iallafall i samtal med oss. Då sparar du pengar på utemat, minskar matsvinnet och säkrar god, vegansk mat även om du är på språng.

Tips till andra studenter

Nu har receptkreatörerna tagit ännu ett steg  i att visa kompisarna (och nu även omvärlden), att vegansk matlagning varken är komplicerad eller tidskrävande. Det gör de i sin nya kokbok: Vegansk matlåda, släppt på Mondial Förlag.

Foto: Ulrika Ekblom

Vad bjuder ni den mest skeptiska icke-veganen på?

- Vår “viltgryta”. Den har serverats på en bal i Uppsala slott, så den är definitivt bra nog att bjuda en skeptiker på! Den finns på sida 91 i boken och är så god, säger Emma.

I boken finns också Emma och Amelias favvo-tentaplugg-snacks som de också delar med sig av till Välj Vegos läsare: dadelbollar! Du hittar receptet här.

Foto: Mondial Förlag

 

Med ett ambitiöst Instagramkonto, en ny bok och nya heltidsjobb som nyutexaminerade studenter är ju frågan hur sjutton de egentligen hinner med allt. 

- Vi har inte så mycket “hänga-i-soffan-och-strökolla-mobilen-tid” utan när vi inte jobbar eller pluggar så svarar vi på DMs på Instagram eller gör en story. Men det är också det vi tycker är roligast så det är ingen uppoffring, säger Amelia.

Vill du få alla recept från kokboken Vegansk matlåda, så att du också kan imponera på dina vänner med urgoda, enkla och icke-tidskrävande måltider?

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden