Hoppa till huvudinnehåll

Dadelbollar

Systrarna Amelia och Emma Oller Westerberg är hjärnorna bakom populära Instagramkontot, och nu kokboken, Vegansk matlåda. Som forna studenter vet de exakt vad som är det perfekta tentaplugg-snackset: DADELBOLLAR! Här bjuder de på tre olika sorter som får det att vattnas i munnen: snickers, kokos samt kanel- och äppel. Om du följer receptmåtten blir det 20 bollar av varje sort.

Glutenfritt
Fika
Barnvänligt

Ingredienser

20 portioner

Snickersbollarna

2,5 dl saltade jordnötter + 0,5 dl till garnering
15 urkärnade dadlar
1 dl havregryn
2 msk vatten
0,5 dl kokosolja
3 msk kakao
2 msk agavesirap

Kokosbollarna

15 urkärnade dadlar
2,5 dl sötmandel
1 dl havregryn
1 msk kakao
2 msk vatten
1 dl kokosflingor

Kanel- och äppelbollarna

15 urkärnade dadlar
2,5 dl sötmandel
Ca 1 dl havregryn
2 krm kanel
1 litet rött äpple

Snickersbollar

  1. Mixa jordnötterna, dadlarna och havregrynen. Har du en kraftfull mixer går det att mixa allt på en gång, annars tar du en ingrediens i taget och mixar.
  2. Blanda i  vatten lite i taget tills det blir en formbar deg.
  3. Rulla till bollar och ställ in i kylskåp
  4. Smällt kokosoljan och rör ner kakaon och sirapen. Hacka jordnötterna som bollarna ska rullas i.
  5. Doppa de kylskåpskalla bollarna i chokladsåsen och rulla de sedan i de hackade nötterna. Vill du ha ett tjockare chokladlager kan du låta bollarna stelna och doppa en gång till innan du rullar i jordnötterna. Strö över lite salt om du önskar.
  6. Förvara snickersbollarna i kylskåp.

Kokosbollar

  1. Mixa dadlarna, mandeln och havregrynen. Har du en kraftfull mixer går det att mixa allt på en gång, annars tar du en ingrediens i taget och mixar. 
  2. Tillsätt kakao och blanda ner vattnet lite i taget tills det blir en formbar, lite blöt deg.
  3. Forma bollar, rulla i kokosflingor och ställ in i kylskåp.

Kanel- och äppelbollar

  1. Mixa dadlarna, mandeln och havregrynen. Har du en kraftfull mixer går det att mixa allt på en gång, annars tar du en ingrediens i taget och mixar. Tillsätt kanel.
  2. Skala och riv äpplet grovt och kläm ur så mycket vätska du kan. Spara äppelsaften.
  3. Rör ner äpplet i den mixade blandningen. Känns degen för torr och svår att forma, kan du tillsätta äppelsaften lite i taget. Är det för mycket vätska i degen, kan du tillsätta lite havregryn.
  4. Forma bollarna och ställ in i kylskåpet.

Kan du inte få nog av Vegansk matlåda? Spana in Välj Vegos intervju med tjejerna här.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden