Hoppa till huvudinnehåll
Mikaela Eliasson, vinnare av Mack-SM 2021, med pokal och flagga i händerna.
Vegokoll

Vegansk macka vinner Mack-SM

När årets Mack-SM hölls kammade ingen mindre än den helt veganska mackan ”Grön macka”, av Mikaela Eliasson, hem vinsten. Juryn imponerades över exklusiviteten som åstadkommits med annars lågt ansedda råvaror, och mackan lever upp till samtliga kriterier kring smak, utseende, nyttighet, mättnad och innovation.

Under onsdagen den 10/11 hölls Mack-SM som arrangeras av branchsorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att utse Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka och bidragen bedömdes bl.a. utifrån kriterier som smak, utseende och innovation. Deltagarna utmanades att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt och att skapa en macka som är såväl nyttig som mättande. Utifrån alla dessa faktorer utsågs den helt veganska mackan ”Grön macka”, av Mikaela Eliasson i Solna, som den slutgiltiga vinnaren.

Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden, motiverade juryn.

Grön macka består av enkla och helt veganska ingredienser och håller rostad lökmajonäs, friterade lökringar, syrad lök och potatiskrisp mellan två bröd gjorda på algot-  och Ölandsvete, med potatisgalette på toppen.

- Jag är superglad och stolt! Jag har verkligen jobbat hårt med den här mackan för att få den moffig och mättande. Potatis och lök är två ingredienser som verkligen kan skapa guld. Det var bara vinst som gällde och jag är jättenöjd. “Grön macka”, är till färgen kanske inte är speciellt grön, men är ändå ett väldigt grönt alternativ då den är skapad av två så hållbara råvaror. Med min macka har jag verkligen kombinerat det bästa av två världar, moff och miljövänligt, säger Mikaela Eliasson, vinnare av Mack-SM 2021 i ett pressmeddelande.

Välj Vego gratulerar Mikaela Eliasson till vinsten och gläds över att veganska alternativ ännu en gång visar sig ligga i framkant. Tidigare under hösten har vi bl.a. skrivit om att samtliga produkter som nominerades till Årets dagligvara var veganska.

Var med och driv på vegoutvecklingen! Som en del av Djurens Rätt arbetar Välj Vego för halverad köttkonsumtion till 2030. Vi vill driva på vegoutvecklingen och göra det lättare för konsumenter att välja vego. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden