Hoppa till huvudinnehåll
Flera olika växtbaserade köttsubstitut upplagda på ett mintgrönt bord med basilikablad utspridda.
Vegokoll

Växtbaserat kost är den överlägset bästa klimatinvesteringen

Investeringar i växtbaserade alternativ till kött leder till betydligt större minskningar av utsläppen av klimatvärme än andra gröna investeringar, enligt en ny studie utförd av ett av världens största konsultföretag Boston Consulting Group (BCG).  Icke-animaliska proteiner spelar därför en avgörande roll för att tackla klimatkrisen.

För varje investerad dollar i att förbättra och skala upp produktionen av kött- och mejerialternativ minskade växthusgasutsläppen tre gånger mer jämfört med investeringar i grön cementteknik, sju gånger mer än gröna byggnader och 11 gånger mer än nollutsläppsbilar. Investeringar i de växtbaserade alternativen till kött gav denna höga påverkan på utsläppen på grund av den stora skillnaden mellan de växthusgaser som släpps ut vid produktion av konventionella kött- och mejeriprodukter och vid odling av växter. Nötkött ger till exempel sex till 30 gånger mer utsläpp än tofu.

Investeringar i alternativa proteiner, inklusive fermenterade produkter och cellbaserat kött, har ökat från 1 miljard dollar 2019 till 5 miljarder dollar 2021, sa BCG. Växtbaserade alternativ utgör 2% av kött, ägg och mejeriprodukter som säljs, men kommer att stiga till 11% år 2035 enligt nuvarande tillväxttrender, sa rapporten. Detta skulle minska utsläppen med ett belopp som nästan motsvarar det globala flygets produktion. Men BCG sa att köttalternativ kan växa mycket snabbare med tekniska framsteg som resulterar i bättre produkter, uppskalad produktion och förändringar i lagstiftningen som gör marknadsföring och försäljning enklare.

Kött- och mejeriindustrin använder globalt 83 % av jordbruksmarken och orsakar 60 % av jordbrukets utsläpp av växthusgaser, men ger bara 18 % av kalorierna och 37 % av proteinet. Att skifta mänsklig kost från kött till växter innebär att mindre skog förstörs för betes- och foderodling och mindre utsläpp av den potenta växthusgasen metan som produceras av idisslare.

Europa och Nordamerika kommer att nå "peak meat" 2025, då konsumtionen av konventionellt kött börjar minska, enligt en separat BCG-rapport 2021. Ett annat konsultföretag, AT Kearney, förutspådde 2019 att de flesta köttprodukter människor äta 2040 kommer inte från slaktade djur. Forskare har kommit fram till att undvikande av kött och mejeriprodukter är det enskilt största sättet att minska din miljöpåverkan på planeten och att stora nedskärningar av köttkonsumtionen i rika länder är avgörande för att få ett slut på klimatkrisen.

Rapporten inkluderade också en undersökning av mer än 3 700 personer i Storbritannien, USA, Kina, Frankrike, Tyskland, Spanien och Förenade Arabemiraten. Den fann att 30 % av konsumenterna skulle byta till alternativa proteinprodukter om de hade en positiv klimatpåverkan. Cirka 90 % av människorna sa att de gillade åtminstone några av de alternativa proteinprodukter de hade provat. Men undersökningen visade att konsumenterna förväntar sig att produkterna inte ska kosta mer än de som de ersätter.

På jakt efter mer vegoinspiration? Ladda ner vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt bara ett klick bort!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden