
Växtbaserad kost kan minska demensrisk vid hjärt- & kärlsjukdom
En ny studie från Karolinska Institutet visar att en hälsosam växtbaserad kost kan vara kopplad till lägre risk för demens – framför allt hos personer som redan har hjärt-kärlsjukdom, stroke eller typ 2-diabetes.
Forskarna följde över 71 000 personer i Storbritannien under upp till 15 år. Vid studiens start var deltagarna över 55 år och utan tecken på demens. Nästan hälften hade någon form av kardiometabol sjukdom – ett samlingsnamn för tillstånd som ökar risken för hjärt-kärlproblem, som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, stroke eller typ 2-diabetes.
Resultaten visade att personer med kardiometabola sjukdomar hade nästan dubbelt så hög risk att utveckla demens jämfört med dem utan dessa sjukdomar. Men kostmönstret spelade stor roll.
Hälsosam växtbaserad kost gav lägre risk
De deltagare som åt en kost rik på näringstäta växtbaserade livsmedel – som fullkorn, baljväxter, frukt, grönsaker, nötter och frön – hade en tydligt lägre risk att utveckla demens.
Samtidigt sågs en högre risk bland dem som åt mycket processade växtbaserade livsmedel, som vitt bröd, sötsaker och sockrade drycker. Studien pekar alltså på att det inte bara handlar om växtbaserat, utan också om kvaliteten på växtbaserad kost.
Livsstilen spelar också roll
Forskarna såg dessutom att andra hälsosamma vanor, som regelbunden fysisk aktivitet, rökfrihet och måttlig alkoholkonsumtion, kunde minska risken ytterligare. Effekten var särskilt tydlig hos personer som inte redan åt en hälsosam växtbaserad kost.
Mer forskning behövs
Eftersom det rör sig om en observationsstudie behövs mer forskning för att se om det finns ett tydligt orsakssamband. Men resultaten stärker det växande vetenskapliga stödet för att en hälsosam växtbaserad kost kan bidra till att minska risken för demens – särskilt hos personer med så kallade kardiometabola sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, stroke eller typ 2-diabetes.
Studien är publicerad i JACC: Advances och baseras på data från den brittiska biobanken UK Biobank.