Hoppa till huvudinnehåll
Person blickar över berg

Tips inför vegohajken

Ska du vara ute och vandra under sommaren? Hajk-experten David Khilberg ger oss de bästa tipsen för att överleva i det vilda.

1. Hur mycket mat ska man ta med sig?

Mycket! Du gör av med mycket energi när du är ute och rör på dig, så räkna med större portioner än vanligt, och många mellanmål (t.ex. nötter och choklad). Ta alltid med mat för en extra dag också. Du kan bli liggande i tältet på grund av snöstorm eller kanske råkar du sparka omkull stormköket och spilla ut en måltid.

Exakt hur mycket mat beror förstås på en massa olika saker som hur mycket du vanligtvis äter och vilken typ av mat du har med dig (superlättvikt eller lyx) osv. Jag brukar ha sisådär 900 g torrvikt per dag när jag är ute ensam, inklusive allt (jag äter som en häst). En portion torkad mat brukar väga omkring 100-200 g. 

2. Vad för mat håller utan kyl en hel vecka?

Torkad mat. I stort sett går det att torka vad som helst i en vanlig ugn. Torka antingen råvarorna var för sig eller laga hela rätter och torka dem. Det finns bra böcker och bloggar (inklusive vegohajk). Du kan också köpa sånt som redan är torrt. Du kommer lång på sojafärs, linser, pasta och pulversoppor. 

Det finns förstås mycket grönsaker, konserver och växtmjölk som också klarar sig länge, men du får bära på väldigt mycket extra vikt då. På en kort vandring bara över helgen spelar det mindre roll. Men ska du vara ute i många dagar är det torkat som gäller. 

3. Vilket är det bästa hopkok du har gjort under dina vandringar?

Det bästa med hajkmat är att allt smakar bättre utomhus med fin utsikt! Så det är otroligt lätt att imponera på sitt vandringsällskap. Att grädda naanbröd på öppen eld och servera till en enkel linsgryta är guldvärt. 

Men min favoriträtt är nog pannbiffar med bearnaisesås. Supergott! Det blir ofta väldigt mycket soppor och grytor på vandringar eftersom det är enklast, då är det väldigt lyxigt att bryta av med något med stekyta och tuggmotstånd.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden