Hoppa till huvudinnehåll
Bild på pulled vego burgare

Fem veganvänliga semesterorter

Sommaren är igång och det planeras semestrar för fullt. Vill du resa till veganvänliga städer har vi samlat fem orter som erbjuder mycket grönt. 

WARSAWA, POLEN

Med en tajt plånbok kan Warszawa ha mycket att erbjuda. När du letar restauranger är de flesta matställen enkelt och smidigt belägna på gångavstånd i centrala stan. Stanna till på hamburgerrestaurangen Krowarzywa som har vunnit ”årets bästa hamburgare.” Du plockar och väljer här mellan 3 olika bröd, 6 olika innehåll i din burgare och 5 olika såser. Självklart toppas allt med vegansk ost eller vegobacon. Annars erbjuder de flesta ställen alternativ till mer traditionell polsk mat som piroger, vegoschnizel med mycket inslag av potatis och syrade grönsaker.

 

BERLIN, TYSKLAND

Berlin är framröstad som världens mest vegovänliga stad av Happy Cow. Den tyska storstaden har flera helveganska restauranger och antalet matställen med gröna alternativ växer stadigt. Du hittar troligen något som passar de flesta smaker och kan lockas av allt från streetfood till restaurangupplevelser. Staden erbjuder mer än bara mat, strosar du genom gatorna kan du upptäcka ”vegan street” (schivelbeinerstrasse) som erbjuder skor, kläder och mataffärer. Varje sommar lockar även Europas största festival (veganes sommerfest) med inriktning på vego-livsstilen. Där kan du prova massor av vegomat från världens alla hörn och shoppa smink och accessoarer som är helt fria från animaliska produkter och djurförsök.

LONDON, ENGLAND

London är födelseplatsen för begreppet ”vegan” och redan 1944 började man samtala om att utesluta animaliska produkter, vilket gör det självklart att du kan uppleva en stor vegansk kultur i och utanför restaurang och pubvärlden. Under din vistelse kan du passa på att träffa likasinnade då världens största veganska grupp ( London Vegan Meetup) huserar i staden, de anordnar meetups och events nästan varje dag. I distriktet Hackney Downs kan du varje lördag strosa och inspireras av den veganska marknaden som visar ett stort utbud av produkter. Inte långt bort finns det streetfood från Temple of seitan som erbjuder friterad ”kyckling” eller varför inte besöka Camden och njut av det veganska bageritet Cookies and Scream.

TURIN, ITALIEN

2016 gjorde Turins borgmästare slag i saken och bestämde att staden skulle bli en ”vegetarisk stad”. Detta innebär köttfri-måndag, utbildning i skolan om ekologi och djurs välfärd samt en stadskarta ”veg map” för turister. När du är i Turin kan du nu välja och vraka bland veganska och vegetariska restauranger samt butiker som fortfarande har kvar de italienska smakerna, på L´articiocc erbjuds en köttfri fast meny på 3 rätter med rätter som focaccia, gnocchi och mjölkfri chokladtårta. Vill du uppleva Italiens rika matkultur kommer du fortfarande kunna äta dig genom klassiker som pizza och pasta med den typiska mozzarellan och köttet är utbytt mot vegovänligare alternativ. Självklart kan du också äta Gelato men nu hittar du den baserad på rismjölk i de flesta hörn.

HOLISTIC HOLIDAY AT SEA

Söker du något utöver det extra och inte är den som krånglar till det så är denna kryssning något för dig. Holistic holiday at sea är ett av de första hel-veganska kryssningsfartyget som ger dig något för både kroppen och sinnet. Fartyget tar av från Miamis hamn och seglar sedan 11 dagar genom Jamaica, Colombia, Costa Rica och Mexico. Ombord är chansen att bli rastlös minimal, schemat är förberett med över 150 föreläsningar med kända profiler. Du kan också delta i workshops, yoga, matlagningskurser eller unna dig en massage. Självklart kan du äta massvis med god vegansk mat till exempel finns det en glass-bar och varje kväll njuter du av en 5 rätters middag!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden