Hoppa till huvudinnehåll

Vinbladsdolmar

Goda veganska vinbladsdolmar

1,5 h
Ramadan
Nouruz
Förrätt
Grundrecept
Eid al-fitr

Ingredienser

4 portioner
2 dl olivolja
500 g hackad gul lök
2 dl okokt ris
2 msk dill eller mynta
2 dl varmt vatten
1-2 tsk salt (med försiktighet om det ej är färska blad)
50 – 60 färska eller konserverade vinblad
1 citron
1 tsk svartpeppar
  1. Häll lite matolja i en gryta och fräs löken tills den blivit mjuk. Tillsätt riset och 1 dl olivolja och låt det koka under lock i 5 min.
  2. Lägg i alla återstående ingredienser förutom vinblad, citron och 1 dl olivolja. Låt sjuda i 5 min och sedan svalna.
  3. Skölj vinbladen i kallt vatten. Lägg varje blad med den glansiga sidan nedåt och placera några tsk av fyllningen och rulla ihop (inte för hårt eftersom riset kommer att svälla!)
  4. Täck botten i en kastrull med vinblad och lägg dolmarna bredvid varandra i lager. Droppa över citronsaft och tillsätt resten av olivoljan och 1 dl hett vatten. Lägg en tallrik på dolmarna för att undvika att de öppnar sig och låt dom sjuda under lock i ca 1 timma. Låt sedan vinbladsdolmarna svalna i kastrullen. Servera dom kalla med tzatziki!

Recept: Lea Honorine

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden

Lämna följande fält tomt