Hoppa till huvudinnehåll

Veganska vinbladsdolmar

Recept på veganska vinbladsdolmar. Vinbladsdolmar är en klassisk rätt från Mellanöstern och Grekland. De kan vara lite tidskrävande att göra, men det är absolut värt det med tanke på hur goda de blir. Serveras med fördel tillsammans med en tsatsiki! Om du undrar var du kan hitta vinbladen, så finns sådana att köpa i asiatiska matbutiker.

1,5 h
Ramadan
Nouruz
Förrätt
Grundrecept
Eid al-fitr

Ingredienser

4 portioner
2 dl olivolja
500 g hackad gul lök
2 dl okokt ris
2 msk dill eller mynta
2 dl varmt vatten
1-2 tsk salt (med försiktighet om det ej är färska blad)
50 – 60 färska eller konserverade vinblad
1 citron
1 tsk svartpeppar
  1. Häll lite matolja i en gryta och fräs löken tills den blivit mjuk. Tillsätt riset och 1 dl olivolja och låt det koka under lock i 5 min.
  2. Lägg i alla återstående ingredienser förutom vinblad, citron och 1 dl olivolja. Låt sjuda i 5 min och sedan svalna.
  3. Skölj vinbladen i kallt vatten. Lägg varje blad med den glansiga sidan nedåt och placera några tsk av fyllningen och rulla ihop (inte för hårt eftersom riset kommer att svälla!)
  4. Täck botten i en kastrull med vinblad och lägg dolmarna bredvid varandra i lager. Droppa över citronsaft och tillsätt resten av olivoljan och 1 dl hett vatten. Lägg en tallrik på dolmarna för att undvika att de öppnar sig och låt dom sjuda under lock i ca 1 timma. Låt sedan vinbladsdolmarna svalna i kastrullen. Servera dom kalla med tzatziki (som du hittar recept på här!)

Recept: Lea Honorine

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden