Hoppa till huvudinnehåll
Veganska pepparkaksrutor med chokladöverdrag

Veganska pepparkaksrutor med chokladöverdrag

Veganskt julgodis när den är som bäst! Både enkelt och gott, perfekt att göra tillsammans med barnen. Det kanske låter lite tokigt att blanda jordnötssmör och pepparkakor, men vi lovar att det blir supergott! Du kan variera topping om du vill ha annat än apelsin. Enkelt julgodis som tar bara några minuter att slänga ihop. Det tar dock en liten stund för den att stelna.

40 min
Jul
Fika
Barnvänligt
Sojafritt
Baka

Ingredienser

15 portioner
1 dl jordnötssmör
2 dl krossade pepparkakor
1/2 dl kokosolja
1/2 dl  lönnsirap
1 msk riven apelsinskal, helst ekologisk 
100 g mörk vegansk choklad
  1. Börja med att krossa dina pepparkakor, det är lite olika beroende på storleken men ungefär 12 små pepparkakor eller 8 stora. Mät upp alla dina ingredienser. 
  2. Blanda jordnötssmör, lönnsirap, krossade pepparkakor och kokosolja i en skål.
  3. Klä en form om cirka 15x10 cm med bakplåtspapper, och bred på smeten. Ställ formen i frysen i 10 minuter.
  4. Ta fram choklad och apelsin. Använd gärna en ekologisk apelsin och skölj ur ordentligt innan du river skalet. 
  5. Smält chokladen, tänk på att choklad är känslig för temperatur. Varmt vattenbad rekommenderas. Om du använder mikrovågsugn är det viktigt att inte värma mer än 30 sekunder i taget för att inte bränna chokladen. Riv en matsked apelsinskal. 
  6. Ta fram kakan igen och bre på chokladen över smeten jämnt. 
  7. Strö på apelsinskal. Du kan och strö på nötter, frön, torkade bär eller något annat du tycker är gott!
  8. Ställ i frysen i 10 minuter för att chokladen stelna igen. 
  9. Dela upp kakan i bitar och njut!

 

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden