Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk knäck - Linas grundrecept

Här är Karolina "Lina" Tegelaars resultat efter att ha arbetat med att få lika smakrik knäck som den gjord på smör och fet grädde. De smakämnen som kommer fram när man kokar fet kogrädde förloras ibland i vegansk knäck om man använder grädde, sirap och strösocker och det går enkelt att ersätta med lite salt och att man byter antingen sockret eller sirapen mot en mer smakrik sort med mer karamellsmak. Kokossockret i knäcken är inte nödvändigt men ger mycket extra smak.

30-60 min (beroende på kastrull & hur förberedd du är) + tid för knäcken att stelna.
Jul
Högtider
Efterrätt
Baka

Ingredienser

För 50-60 stycken

2 dl matlagningsgrädde
2 dl rårörsocker
2 dl ljus sirap
100 g margarin
1 nypa salt
ev. 1-2 msk kokossocker i slutet
1 nypa vaniljpulver
1-2 dl hackad rostad mandel
  1. Koka grädde, socker, sirap, margarin och en nypa salt i en kastrull på medelvärme tills smeten är 128°C. Hur lång tid det tar varierar kraftigt och beror helt på värme och storlek på kastrullen. En tesked med smet doppas i ett glas med kallt vatten och går massan, sedan den kallnat något, att forma till en fast kula är smeten färdigkokad. Kokossockret läggs ner i smeten när den nått önskad temperatur eftersom det bränns vid om det får vara med i smeten från början.
  2. Tag kastrullen från plattan när smeten är färdigkokad och rör eventuellt ner vaniljpulver, hackad mandel eller ströbröd och bakpulver.
  3. Fördela knäcksmeten i knäckformar med hjälp av två skedar. Bubblar knäckmassan upp när du lägger den i formen får du röra runt och vänta ett par minuter så att knäcken svalnar något innan den skedas upp.
  4. Förvara i rumstemperatur, eller i kylskåp i en lufttät burk. De blir dock lätt kladdiga i kylskåpet. Förvarat i rumstemperatur, förslutet, torkar ytan ut och blir kladdfri istället.
Foto: Karolina Tegelaar

Fler recept från Karolina Tegelaar hittar du i hennes bakbok Vegansk bakning!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden