Hoppa till huvudinnehåll
Thumbnail

Vegansk nötpaj med vaniljgrädde och hallonsås

Det går med fördel att spara kakan i kylen i flera dagar, då smakar den ännu godare. Om du tycker det verkar omständligt att servera både grädde och hallonsås så går det bra att välja bara det ena.

45 min
Efterrätt
Fika
Barnvänligt

Ingredienser

6 portioner

Botten:

125 g mjölkfritt margarin
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl florsocker

Mazarinmassa:

200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
1 msk socker

Fyllning:

1½ dl socker
1 dl sojagrädde
75 g mjölkfritt margarin
300 g valfria nötter: hasselnötter, pinjenötter, sötmandel, valnötter, paranötter, pekannötter

Hallonsås:

200 g frysta hallon
½ dl florsocker

Grädde:

2½ dl sojagrädde (du kan även använda vegoglass)
½ dl florsocker
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Botten2

  1. Arbeta ihop ingredienserna och tryck ut degen i en smord form på ca 27 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå kallt i 30 minuter.

Mazarinmassa

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan med rivjärn, rör ihop den med margarinet till en mjuk röra. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop så att allt blandas ordentligt.
  2. Bred massan på mördegsbotten och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.

Fyllningen

  1. Smält sockret i en kastrull och låt det försiktigt få lite färg. Sänk värmen och tillsätt försiktigt grädde och margarin och låt småkoka några minuter, rör om eller vispa så att inte sockret stelnar i klumpar. Tillsätt nötterna och rör om.
  2. Häll fyllningen ovanpå den varma mazarinmassan och ställ in kakan i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Hallonsås

  1. Mixa hallonen med florsockret. Sila av fröna genom att pressa såsen genom en sil (helst något som är större än en tesil).

Grädde

  1. Vispa grädden och rör ner florsockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ner dem (eller vaniljsockret) i grädden eller glassen.
  2. Servera kakan med hallonsåsen och grädden.

 

 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden

Lämna följande fält tomt