Hoppa till huvudinnehåll
Thumbnail

Minivårrullar med tofu

Receptet har publicerats i kokboken "Djurens Rätts bästa recept"

30 min
Förrätt
Lunch
Picknick

Ingredienser

4 portioner

ca 35 stycken

ca 70 g vattenkastanjer
2 salladslökar
100 g gröna bönor
2 vitlöksklyftor
300 g tofu
100 g böngroddar
1 msk skalad och finhackad färsk ingefära
1½ msk mörk sojasås
1 msk sesamolja
35 vårrulleomslag 16 cm i diameter, finns både frysta och torkade
olja till fritering

Sötsur sås:

3 dl vatten
4 msk socker
¾ tsk salt
3 msk ris- eller vitvinsvinäger
2 msk tomatketchup
2½ tsk potatismjöl utrört i 2 msk vatten

Börja med såsen

1. Häll vattnet, sockret, saltet, vinägern och ketchupen i en kastrull. Låt sjuda upp. Tillsätt sakta det utrörda potatismjölet och rör om medan såsen tjocknar. Häll upp såsen i serveringskålar.

Vårrullar

  1. Dela varje vattenkastanj på högkant (som en fralla) och skiva sedan bägge halvorna tunt. Dela salladslöken på hälften och skiva även den tunt. Lägg ner de gröna bönorna i saltat kokande vatten ett par minuter, inte längre. Tag upp och dela dem i centimeterlånga bitar.
  2. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Samla allt detta i en skål. Om tofun är vattnig så låt den rinna av. Smula den sedan och fräs den lite lätt i en wok eller stekpanna några minuter.
  3. Rör ner de övriga ingredienserna och fräs några minuter medan du rör om i grytan. Smaksätt med soja och sesamolja. Låt svalna. Om det är mycket vätska i blandningen låt röran rinna av i ett durkslag medan du gör rullarna. (Använd gärna den överblivna vätskan om du wokar grönsaker en annan dag).
  4. Förbered vårrulleplattorna enligt anvisningar på förpackningen. Ha vårrullehöljena övertäckta med en ren, fuktig kökshandduk medan du arbetar.
  5. Lägg en matsked fyllning på ena kanten. Vik in vänster och högersida över fyllningen och rulla sedan ihop till en rulle.
  6. Fyll en wok, frityrgryta eller kastrull till hälften med olja. Hetta upp den till 190 grader eller tills en bit icke dagsfärskt vitt bröd blir brun på 50 sekunder. Använd en tång och lägg ner risrullarna i oljan. Fritera ca 3 minuter tills rullarna börjar se gyllene ut. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Fritera resten.

Tips! För att få rullarna extra frasiga fritera dem en gång till men då bara i några få sekunder. Servera med såsen.

 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden

Lämna följande fält tomt