Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk mandelkaka med citron cremé

En fantastiskt vegansk efterrätt som passar utmärkt under den finare middagen, kanske till exempel till nyår? Det blir en riktig restaurangkänsla hemma med den här kakan, då receptet kommer från kockarna på fina kvarterskrogen Österlånggatan 17 i Gamla Stan i Stockholm. Lyxigt värre!

OBS! 4 timmar för hallon och florsocker att vila i rumstemperatur
Högtider
Nyår
Efterrätt
Baka

Ingredienser

Mandelkaka

200g Vetemjöl
150g Mandelmjöl
100g Råsocker
100g Socker
5g Bakpulver
3g Salt
3dl Mandelmjölk
100g Kokosolja
5g Citronjuice

Citron cremé

60g Vetemjöl
500g Mandelmjölk
10g Vaniljsocker
70g Socker
60g Citronjuice
5g Salt

Hallon och rostad kokos

300g Frysta hallon
200g Florsocker
50g Kokosflakes
  1. Blanda Vetemjöl, mandelmjöl, råsocker, socker, bakpulver och salt i en degblandare. Tillsätt mandelmjöl, kokosolja och citronjuice och blanda till en jämn smet.
  2. Baka av kakan i 180C ugn i 40-45min.
  3. Blanda Vetemjöl, mandelmjölk, vaniljsocker, socker, citronjuice, salt och koka cremén på medeltemperatur i 5-7min.
  4. Passera den kokta cremén genom en finmaskig sil och kyl ner. Vispa cremén slät innan servering.
  5. Blanda frysta hallon och florsocker i en skål och lämna ute i rumstemperatur i fyra timmar. Rör om efter två timmar.
  6. Rosta kokosflakes i ugnen på 150g till fin färg.
  7. Serveras i en flat tallrik. Skär en bit kaka toppa med hallon och sås, en klick citron cremé och rostad kokos.
Foto: Bockholmengruppen

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden