Hoppa till huvudinnehåll
Griljerad kålrot på fat med juliga dekorationer och tillbehör i bakgrunden

Griljerad kålrot - vegansk "helgskinka"

"Det går lika bra med selleri", kanske låter bekant för vissa? Att griljerad kålrot eller rotselleri är ett enkelt, roligt och veganskt alternativ till julskinkan. Vi förvarnar om att hur mycket du än griljerar en kålrot eller rotselleri så kommer den inte att smaka som skinka, men den är fortfarande god på sitt eget vis!

2-2,5 h
Jul
Högtider

Ingredienser

6 portioner
1 kålrot (går att byta ut mot rotselleri)

Lag

Ca 2 l vatten (eller så att kålroten täcks)
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk liquid smoke
1 tsk salt
3 lagerblad
5 korn vitpeppar
5 nejlikor, hela

Griljering

1 msk skånsk senap
1 tsk tomatpuré
1 tsk socker
Ca 10 nejlikor
Ca ½ dl ströbröd
  1. Skala kålroten och lägg i en kastrull med rikligt med kallt vatten. Hela kålroten ska täckas. Koka upp ihop med ingredienserna för lagen. Låt koka på låg/medel värme i ca 1,5 h eller tills du kan trycka en potatissticka rakt genom kålroten utan något värre motstånd. Ta därefter försiktigt upp den och låt svalna något.
  2. Blanda senap, tomatpuré och socker och täck kålroten med blandningen med hjälp av t.ex. en pensel eller slickepott. Täck sedan ytan med ströbröd och tryck fast nejlikor på ovansidan.
  3. Grädda på 225 grader i ca 15 min eller tills kålroten har fått en fin, gyllenbrun skorpa. Skär upp några tunna skivor och servera!

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden