Hoppa till huvudinnehåll

Karolina Tegelaars påsktårta utan ägg och mjölk

God tårta som passar bra till påsk

75 min
Efterrätt
Påsk

Ingredienser

Tårtbotten

4 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl potatismjö
1 msk bakpulver
1,5 dl smakneutral olja
1 dl vit sirap
2 dl valfri växtgrädde
1 dl kokhett vatten
1 tsk vinäger

Vaniljkräm

2 dl valfri växtgrädde
4 tsk majsstärkelse
2 tsk strösocker
1 krm vaniljpulver
1 knivsudd gul färg

Lemoncurd (förbered gärna dagen innan så hinner den stelna)

3 citroner (gärna ekologiska) saft och skal
1 dl vatten
3 msk majsstärkelse
2 dl strösocker
100 g margarin

Till ihopsättning av tårtan

1-2 paket vispgrädde
300-400 g marsipan
Karamellfärg
Florsocker

För att få en bra botten:
Den blir allra bäst om man gör som i England eller USA och bakar i två formar i ugnen på samma gång. Mellan 20 – 22 centimeter ger vita fina bottnar som antingen kan användas som de är eller delas i två vardera. Gräddar man i två formar på 15 centimeter eller i en form (mellan 20-22 centimeter) blir den lite mörkare i färgen men är fortfarande en otroligt lätt, god och luftig tårtbotten.

  1. Sätt ugnen på 150°C. Smörj en eller två formar med matfett och ströbröd.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan ner olja, vit sirap, grädde, kokhett vatten och vinäger.
  3. Rör snabbt ihop smeten, överarbeta inte utan rör bara så att smeten går ihop och häll direkt upp i formen eller formarna och ställ in i ugnen.
  4. Grädda i 30 – 35 minuter om du gräddar i 2 stycken 20-22 cm formar, i 40 – 45 minuter om du har två formar på 15 centimeter och i 60 – 65 minuter om du gräddar i en form på 20 – 22 centimeter.
  5. Testa med en provsticka som ska komma ut ren när tårtbottnen är klar

För vaniljkräm kokas mjölk eller grädde upp med majsstärkelse och strösocker. Till ugnsgräddade bakverk med kräm rekommenderas att basera krämen på grädde. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.

  1. Koka upp citronsaft, skal, vatten och majsstärkelse.
  2. Tag av från plattan när den tjocknat och häll ner strösocker och margarin.

Rör tills det smält och häll upp i en ren burk.

Ihopsättning av tårtan:

  1. Skär tårtbottnen i tre jämna skivor.
  2. Lägg den gräddade ytan uppåt och snittytan nedåt.
  3. Bred på lemoncurd eller en syrlig hallonblandning.
  4. Lägg på nästa del med den andra gräddade delen nedåt, bred på tjock vaniljkräm jämnt över bottnen och täck sedan med den sista delen och lägg en stor klick grädde ovanpå.
  5. Spackla sedan in hela tårtan med grädde, gör grädden något tjockare på toppen för att forma en liten kupol.
  6. Färga marsipanen om du vill ha den färgad.
  7. Kavla sedan ut marsipanen 3 – 4 millimeter tjock, gör du för tunt spricker marsipanen lätt när du täcker tårtan.
  8. För att marsipanen inte ska fastna kan man kavla mellan två bakplåtspapper eller mellan två bitar plastfolie, behöver man mjöla kan man använda florsocker.
  9. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla sedan ut den över tårtan.
  10. För att slippa veck drar du händerna runt tårtan och "smeker" fast marsipanen på tårtans sidor.
  11. Blir det ett veck drar man ut marsipanen lite lätt och "smeker" in den delen igen.
  12. Skär inte av marsipanen för nära nederkanten då den drar ihop sig något.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden

Lämna följande fält tomt