Hoppa till huvudinnehåll
Grönkålssallad med pumpa

Grönkålssallad med rostad pumpa

Här är en matig variant av grönkålssallad med rostad pumpa. Receptet kommer från kokboken Magic Vegan Julbord och publicerades i Tidningen Djurens Rätt 4/21. Ju mindre bitar av pumpan desto kortare tid behöver den i ugnen för att bli färdig. Här får du också förslag på två olika dressingar - en syrlig med mandarin/citron och en sötare variant med lönnsirap.

Högtider
Jul

Ingredienser

4 portioner

Grönkålssallad

550 g oskalad butternutpumpa
2 msk olja
Salt
Svartpeppar
200 g grönkål
½ dl pumpakärnor

Dressing 1 – mandarin/citron

3 msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk färskpressad mandarinjuice
1 tsk salt

Dressing 2 – lönnsirap

4 msk olivolja
2 msk vit äppelcidervinäger
1 – 2 msk lönnsirap
1 tsk Dijonsenap
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Grönkålssallad

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela pumpan på längden och skrapa bort kärnor och trådar.
  3. Skala pumpan med potatisskalare och dela i klyftor.
  4. Rosta pumpan på bakplåtspapper i 20 minuter.
  5. Skölj och strimla grönkål och fräs den i 2 msk olja i en stekpanna.
  6. Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Använd gärna en gjutjärnspanna.
  7. Blanda grönkål med pumpan och strö över pumpakärnorna.
  8. Ringla över någon av de två dressingarna.

Dressing 1

  1. Dela citronen och mandarinen på mitten och pressaur saften.
  2. Ta en gaffel och vispa ihop olivolja, citron- ochmandarinjuice.
  3. Smaka av med salt.

Dressing 2

  1. Blanda alla ingredienser och vispa ihop med en gaffel till en dressing.
Grönkålssallad med pumpa

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden