Hoppa till huvudinnehåll
Grönkålssallad med pumpa

Grönkålssallad med rostad pumpa

Här är en matig variant av grönkålssallad med rostad pumpa. Receptet kommer från kokboken Magic Vegan Julbord och publicerades i Tidningen Djurens Rätt 4/21. Ju mindre bitar av pumpan desto kortare tid behöver den i ugnen för att bli färdig. Här får du också förslag på två olika dressingar - en syrlig med mandarin/citron och en sötare variant med lönnsirap.

Högtider
Jul

Ingredienser

4 portioner

Grönkålssallad

550 g oskalad butternutpumpa
2 msk olja
Salt
Svartpeppar
200 g grönkål
½ dl pumpakärnor

Dressing 1 – mandarin/citron

3 msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk färskpressad mandarinjuice
1 tsk salt

Dressing 2 – lönnsirap

4 msk olivolja
2 msk vit äppelcidervinäger
1 – 2 msk lönnsirap
1 tsk Dijonsenap
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Grönkålssallad

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela pumpan på längden och skrapa bort kärnor och trådar.
  3. Skala pumpan med potatisskalare och dela i klyftor.
  4. Rosta pumpan på bakplåtspapper i 20 minuter.
  5. Skölj och strimla grönkål och fräs den i 2 msk olja i en stekpanna.
  6. Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Använd gärna en gjutjärnspanna.
  7. Blanda grönkål med pumpan och strö över pumpakärnorna.
  8. Ringla över någon av de två dressingarna.

Dressing 1

  1. Dela citronen och mandarinen på mitten och pressaur saften.
  2. Ta en gaffel och vispa ihop olivolja, citron- ochmandarinjuice.
  3. Smaka av med salt.

Dressing 2

  1. Blanda alla ingredienser och vispa ihop med en gaffel till en dressing.
Grönkålssallad med pumpa

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden