Hoppa till huvudinnehåll
Vit dryck i ett glas med med havre och nötter
Vegokoll

Oatly söker bonde

Konsumtionen av växtbaserade produkter ökar markant och efter förra sommarens torka blev det akut brist på svensk havre och andra grödor. Nu söker Oatly tillsammans med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) efter lantbrukare som vill ställa om till att odla större andel grödor för människokonsumtion.

Alla Ikaffe älskare minns krisen i fjol efter sommaren då Oatly helt enkelt hade akut brist på havre och vi blev utan våra havrelatte. Men bortom vår älskade havrelatte finns det ett större problem, klimatförändringar som orsakar extremväder kommer inte att avta. I ett nytt EU-projekt tillsammans med SLU söker nu Oatly svenska lantbrukare som vill öka sin produktion av grödor för humankonsumtion. Projektet syftar till att på samma yta, men med minskat klimatavtryck, producera mat åt fler människor.

Efter torkan har Sverige gått från att vara en exportör till att bli en importör av havre. Konsumenter är dessutom i full gång att ställa om sin livsmedelskonsumtion till mer hållbara alternativ så livsmedelsindustrin och jordbruket behöver ta ledningen. Vi önskar att fler bönder ska odla grödor för humankonsumtion, de är nyckelpersoner för att vi ska kunna rädda klimatet, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Den svenska sommaren 2018 blev inte bara en av de varmaste, den slog också rekord med den lägsta spannmålsskörden sedan 1959, 43 procent mindre än genomsnittet de senaste fem åren. Samtidigt ökade försäljningen av växtbaserade mejeriprodukter under 2018 med 20 procent jämfört med 2017.

Klimatförändringarna med extremväder gör att skördar blir osäkrare framöver. Idag uppger 53 procent av de svenska bönderna att de odlar grödor för humankonsumtion och drygt hälften kan tänka sig att öka den delen av sin verksamhet framöver. Hela 81 procent av Sveriges bönder tycker att det är viktigt att driva ett jordbruk med lågt klimatavtryck enligt en ny undersökning från jordbruksverket. Samtidigt går 70 procent av all havre som odlas i Sverige direkt till djurfoder.

 Att minska på djurhållningen och öka odlingen av grödor för humankonsumtion är vägen framåt både för klimatet och jordbruket. Därför är det viktigt att lyfta bönders betydelse och att vi blir fler lantbrukare som odlar grödor för humankonsumtion. Jag har gjort en omställning, halverat vårt klimatavtryck och dubblat vår matproduktion - med bibehållenbiologisk mångfald och öppna landskap, säger Adam Arnesson, bonde på JannelundsGård i Mullhyttan och huvudperson i Bonde söker Bönder, Oatlys projekt för att rekrytera bönder.

Om projektet:
Projektet handlar om att hitta en modell där animalieproduktion kan kombineras med ökad odling av vegetabilier. Utgångspunkten är mer mat med mindre klimatpåverkan. Grunden i omställningen mot en mer hållbar gård handlar om att utnyttja mer av marken för odling av vegetabiliska livsmedel istället för foder. För mer information och att ansöka: bondesökerbönder.se

Vi önskar att fler bönder ska odla grödor för humankonsumtion, de är nyckelpersoner för att vi ska kunna rädda klimatet
Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden