Hoppa till huvudinnehåll
Person tar bild på sin tallrik med mat med sin mobiltelefon
Vegokoll

Grönare mat 2050

Maten vi äter har stor påverkan både på folkhälsan och planetens klimat. Coop har i samband med utställningen ”Framtidens Mat och Dryck” på spritmuseum tagit fram en prognos om hur vi kommer att äta 2050. Analysen bygger på data från mer än 500 000 måltider och 90 000 intervjuer från Coops Matbarometer.

Analysen som granskat hur matval har ändrats de senaste 30 åren prognostiserar att vi kommer att fortsätta öka vår konsumtion av vegetabilier och att även mejerivaror framöver kommer att till större utsträckning vara vegetabiliska. T.ex kommer växtdrycker, växtbaserad grädde och veganska ostar att ta större plats.

De menar på att frukostar kommer att bestå till större del av fruk och grönt medan kaffe och bröd tar mindre plats. Samtidigt kommer middagar som idag består i första hand av kött att ändras och grönsaker och baljväxter kommer att ta betydligt större plats. Idag finns baljväxter hos enbart 2 procent av middagstallrikarna i Sverige.

Om vi förändrar våra matvanor i ungefär samma takt som vi gjort de senaste 30 åren kan man beskriva den genomsnittliga förändringen de kommande 30 åren som en evolution snarare än en revolution. Även om förändringen är stor och betydelsefull, ser den dessvärre inte ut att nå upp till den nivå som till exempel den aktuella Eat Lancet-rapporten förespråkar. Ska vi göra så stora förändringar som Eat Lancet-rapporten förespråkar, kommer det att krävas större insatser från oss i branschen, konsumenter, politiken, organisationer och teknik, säger Fredrik Törn.

Matometerns prognos om hur framtidens frukost- och middagstallrik kommer att se ut är en del av Sprimuseums utställning Framtidens mat & dryck. Utställningen pågår från 7 februari till oktober 2019.

...Samtidigt ser vi att förändringen av vad vi äter går relativt långsamt, men det är ändå tydligt att vi kommer att välja att äta både mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag
Fredrik Törn, analyschef på Coop Sverige

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden