Hoppa till huvudinnehåll
Två veganska burgare från Beyond Meat.
Vegokoll

Majoriteten av köttet kommer inte från döda djur år 2040

Mer än hälften av allt kött vi äter om 20 år kommer att vara växtbaserat eller labbodlat, det förutspås i en ny rapport.

Marknaden för veganska produkter ökar och tar fler och fler andelar. Sedan Beyond Meat börsnoterades har aktierna rusat i värde. Enligt en ny rapport från det globala konsultföretaget AT Kearney kommer köttmarknaden att bestå 35 % odlad kött, 25 % växtbaserad kött och 40 % konventionell kött år 2040.

Med en växande population som förväntas nå 10 miljarder år 2050 står vi inför svåra utmaningarna som berör vår matproduktion. Vi måste bli effektivare med att använda landyta för odling och färskvatten. Samtidigt har effektivisering av resurser försämrat det kraftigt för djuren som blir mat och effektiviseringen har nått sitt peak. Foderproduktion för djur utgör 46 % av all odling som sker runt om i världen medan det som går direkt till konsument ligger på 37 %.

 

Rapporten ger dock hopp om framtiden då alla dessa utmaningar kan tacklas delvis, eller helt, med växtbaserat eller odlat kött. Den konventionella produktionen med djur är helt enkelt för ineffektiv för att möta upp kraven som jordens resurser ställer. Men den globala köttproduktionen är en industri som omsätter 1 900 miljarder dollar årligen, så omställningen kommer att kräva uppbackning. Rapporten menar på att det är främst konsumenter, investerare och entreprenörer som driver omställningen, även några stora köttproducenter har börjat se sig om och investerar i dessa bolag.

Medan det investeras cirka 50 miljoner dollar i odlad kött har ingen produkt ännu nått marknaden och Djurens Rätt är försiktigt positiva till den framtida utvecklingen. Dessa produkter kan nå en målgrupp som inte tilltalas av växtbaserad mat, men i dagsläget kvarstår några utmaningar att lösa. Produkter som odlad ägg- och mjölkprodukter samt läder kan komma att nå marknaden innan köttet kommer ut.

Växtbaserad kött i den kvalitén som kan jämföras med Beyond Meat och Impossible Foods finansieras av närmare 900 miljoner dollar och är en växande marknad. Marknaden ändras och det finns stora möjligheter för en omställning både för våra bönder våra producenter. Våra val gör skillnad.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden