Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk Mac and cheese i en panna på ett bord.
Vegokoll

Köttkonsumtionen fortsätter minska under 2018

Rekordminskningen av köttkonsumtionen i Sverige under 2017 var ingen engångsföreteelse - minskningen har fortsatt under 2018.

Under 2017 minskade köttkonsumtionen i Sverige med rekordstora siffror. En minskning med 2,6 procent var den största årliga minskningen sedan 1990.

Och när nu statistiken för början av 2018 har kommit ser minskningen ut att fortsätta – enligt Jordbruksverkets siffror minskade köttkonsumtionen i Sverige med hela 2,8 procent under de nio första månaderna av året, vilket motsvarar 1,8 kg kött per person.

Den fortsatta minskningen gör det tydligt att köttkonsumtionen inte enbart minskade på grund av grillförbundet i somras, som en del har hänvisat förändringen till. Istället är trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik faktorer som påverkar utvecklingen enligt Jordbruksverket, som också skriver att en ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper ligger bakom minskningen.

Samtidigt ökar den svenska produktionen och exporten, förutom när det gäller kycklingar, som är den enda produktionsform som i dagsläget minskar i Sverige. Produktionsminskningen i Sverige vad gäller kycklingar innebär att ca 5 miljoner färre kycklingar slapp födas upp i kycklingindustrin under de första nio månaderna av 2018 jämfört med 2017.

  Det är otroligt glädjande att se att köttkonsumtionen fortsätter att minska så kraftigt. Det kan låta som ett fåtal procent men omvandlat till individer handlar det ju om miljontals djur. Särskilt glädjande tycker jag att det är att se att även kycklingkonsumtionen minskar kraftigt, kycklingar hör till de djur som är allra flest och också har det allra sämst, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Vill du äta mer vego? Beställ ett kostnadsfritt inspirationsmagasin från Djurens Rätt.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden