Hoppa till huvudinnehåll
Flaskor fyllda med mikroalger
Vegokoll

Nytt protein av mikroalger

Det schweiziska livsmedelsföretaget Nestlé och den danska ingredienstillverkaren Corbion har inlett ett samarbete i syfte om att kunna skapa nästa generations växtbaserat protein, denna gång med mikroalger som grund.

 

Tillsammans vill företagen skapa en plattform för produktion och kommersialisering av algbaserade produkter. Medan Nestlés bidrar med kunskap om växtbaserade produkter så har Corbions kunskap om mikroalger och fermentering. Tillsammans hoppas de kunna leverera växtbaserade produkter som är näringsrika.   

Vi undersöker möjligheten av att använda mikroalger som ett alternativ till protein och mikronutrienter. Genom vårt samarbete med Carbion kommer vi kunna använda goda, näringsriktiga ingredienser baserade på mikroalger för att använda i olika typer av produkter. Det säger Stefan Palzer, teknologichef på Nestlé till sajten Food Navigator.

Några av fördelarna som företagen ser är mikroalgernas innehåll av olika vitaminer och mineralämnen som t.ex B12, järn och magnesium samt mer protein per hektar och år än baljväxter, vete och soja. Samtidigt är dessa inte lika resurskrävande då de varken kräver färskvatten eller jord för att odlas.

Mikroalger kan vara en råvara vi ser mer utav i framtiden. Redan nu tillverkas cirka 12 000 ton spirulina och 5 000 ton Chlorell av alger, men det är försumbara siffror jämfört med de 40 miljoner ton av palmolja som tillverkas årligen.  Enligt Credence Research var den globala marknaden för algprodukter värderat till 32,6 miljarder dollar under 2017 och förväntas växa till 53,43 miljarder dollar till år 2026.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden