Hoppa till huvudinnehåll
vegansk färs på en tallrik intill okokta bönor
Vegokoll

Ny studie: Fördelar med näring från växtbaserat kött

En ny studie från Stanford School of Medicine visar att en kosthållning som innehåller växtbaserat kött sänker vissa riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom jämfört med en kosthållning som istället innehåller samma mängd animaliskt kött.

Att byta ut rött kött mot växtbaserat kött kan sänka vissa kardiovaskulära riskfaktorer enligt en ny studie från Stanford School of Medicine.

Det kan tyckas självklart att en biff gjord på växter är mer hälsosamt än en biff från djur. Men du har säkert råkat ut för de som påpekar att många av de nya vegoalternativen till kött är processade livsmedel, med relativt höga halter av mättat fett och tillsatser. Alltså kanske inte det mest hälsosamma alternativet.

Men för att ta reda på hur näringsrikt de växtbaserade alternativen faktiskt är, jämförde forskare från Stanford School of Medicine hälsoeffekterna av kött med växtbaserade alternativ (med produkter från Beyond Meat).

Foto: Jejim/Shutterstock

36 deltagare undersöktes i 16 veckor. I åtta veckor åt hälften växtbaserat och den andra hälften åt animaliskt kött, främst rött kött och lite kyckling. Sedan bytte dem. Oavsett kosthållning fick båda grupperna ungefär två portioner animaliskt kött eller växtbaserat kött om dagen.

Resultatet

Nivåerna av TMAO, (trimetylamin-N-oxid) mättes i kroppen hos deltagarna. TMAO har kopplats till just risk för hjärt- och kärlsjukdomar - och forskarna fann att TMAO-nivån var lägre när deltagarna åt växtbaserat kött.

Studien visar att konsumtion av växtbaserat kött leder till en positiv inverkan på dåligt kolesterol och vikt.
Den visar också att nivån av protein och natrium var lika i båda kosthållningar. Samtidigt var fiberintaget högre och intaget av mättat fett var lägre när personerna åt växtbaserat kött istället för animaliskt.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Få mer inspiration i brevlådan! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden