Hoppa till huvudinnehåll
En bolmande stig på en rapsfält
Vegokoll

Nästa generation växtbaserad protein

Vi står inför ett proteinskifte och kan nu börja snacka om nästa generation växtbaserat protein. Medan soja länge har varit en trogen vän till veganer världen över har flera alternativ nu börjat dyka upp; allt från lupin till ärtprotein är inte längre ovanligt ute i butikerna. Nu tittar företag närmare för råvaror som funnits med länge men i andra former - vad sägs om rapsprotein eller protein av kaffebönan?

Sedan 2001 har företaget Applied Food Sciences tittat närmare på kaffebönor. Medan kaffe är en o populär dryck och kaffeextrakt finns i en stor mängd produkter har ingen hittills tittat på kaffebönans protein. Applied Food Sciences fann att bönan hade en hygglig proteinhalt på 30 % koffeinfri protein och bestämde sig för att extrahera den och använda i drycker, kakor och godis. Det är alltså inte som rena köttsubstitut vi i första hand kommer att få se kaffeproteinet.

Den polska start-up NapiFeryn Biotech tittar närmare på raps och vill gärna utmana sojan. Raps, som används i produktion för rapsolja, lämnar en näringsriktig biprodukt efter sig som idag används som foder för djur i livsmedelsindustrin, men NapiFeryn Biotech vill använda rapskakan på ett mer effektivt sätt och skapa produkter direkt till mänskliga konsumenter. 

Fram till nu har det inte funnits teknologi för kunnat extrahera protein från oljeväxter utan att rapsens bittra smak följde med, men nu har startupföretaget patenterat en teknik som gör att de kan extrahera och isolera proteiner utan att få med bismaken.

Vi tycker att det låter fantastisk att ta vara på två biprodukter och göra mer innovativ mat som vi kanske kommer att få se mer av ute på marknaden i framtiden!

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden