Hoppa till huvudinnehåll
Olika vegansk växtbaserad mjölk och ingredienser, ovanifrån, kopiera utrymme. Mjölkfri mjölksubstitut dryck, hälsosam kost.
Vegokoll

Mejeri tappar, växtbaserat ökar

Medan traditionella mejeriprodukter tappar försäljningsvolym fortsätter försäljningen av växtbaserade alternativ att öka, såväl i volym som värde.

Mejerikategorin har tappat 4 procent i försäljningsvolym det senaste året. Prishöjningarna har dock fört med sig en ökning i värde på 4 procent, enligt färska siffror från NielsenIQ som Food Supply rapporterar om.

Mejeri följer ganska väl den allmänna trenden inom livsmedelshandeln, volymerna sjunker med priserna pressar upp värdet, säger Anna Ekström, försäljnings- och analyschef på NielsenIQ till nyhetssajten.

Det stora undantaget inom mejeri är de alternativa mejeriprodukterna, såsom olika drycker baserade på havre och ärtor, som ökar med 2 procent. Det är visserligen ett tapp jämfört med föregående års volymökning med 11 procent men det är ändå den delkategorin inom mejeri som fortsatt öka, när alla andra tappat i volym under 2022.

Det är en fortsatt väldigt stark utveckling för de alternativa mejeriprodukterna, säger Anna Ekström.

Osten följer ungefär samma trender som övriga mejeriprodukter: en volymökning föregående år har vänts till en volymminskning, samtidigt som de höjde priserna ökat värdet.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden