Hoppa till huvudinnehåll
vegansk seitan på en macka
Vegokoll

“Köttproduktion behöver minska väsentligt” skriver experterna

I ett brev till tidningen Lancet Planetary Health skriver 50 ledande experter under att regeringen i alla länder - förutom de allra fattigaste - måste se över produktionen av animalier i sina respektive länder och sätta gränser.

Redan i december 2019 skrev 50 ledande experter inom området klimat under ett brev som uppmanar regeringar över hela världen att sätta gränser för djurproduktion. Idag används 80 procent av all åkerjord för boskap, som i sin tur enbart producerar 18 procent av all energi vi får i oss via maten. Sedan 1990 har produktionen av kött, mjölk och ägg ökat från 758 miljoner ton till 1247 miljoner ton. 

Världens länder borde sikta på att nå peak meat inom de närmaste tio åren. Det beror på att vi behöver snabba och skarpa minskningar i utsläppen av växthusgaser när vi nu kommer allt närmare farliga brytpunkter vad gäller temperaturökningar, säger brevets huvudförfattare Helen Harwatt vid Harvard law school till tidningen The Guardian.

Helen Harwatt medger också att medan lantbrukssektorn mycket snabbare kan förändras än t.ex energisektorn så kommer detta att kräva stora beteendeförändringar. 

 Men jag ser redan många fler veganska alternativ idag än för ett år sedan. Vi är fullt medvetna att det här kräver storskaliga förändringar i hela samhället och att det inte är någonting som kan uppnås över en natt helt utan utmaningar, men även klimatkrisen kommer ha enorm påverkan på samhället. Att passera peak meat kan hjälpa till att begränsa skadan. Det här är inte en uppoffring, säger Harwatt till Guardian.

Medförfattaren Proffesorn Pete Smith i University of Aberdeen i Storbritannien säger även han till The Guardian. 

Vi behöver gå ifrån att vara beroende av boskap, precis som vi behöver lämna fossila bränslen om vi ska ha någon som helst chans att uppnå målen i Parisavtalet. Boskap behöver nå sina toppsiffror snarast och därefter minska väsentligt.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden