Hoppa till huvudinnehåll
Person med vita byxor och vit topp står i en trädgård.
Vegokoll

H&M Conscious Exclusive med hållbara material

H&M lanserar sin åttonde exklusiva vårkollektion med mer hållbara material än någonsin. Allt från fiber från alger till Piñatex och Orangefiber, i färgstarka plagg.

H&M har sedan ett par år tillbaka utökat sitt arbete med hållbarhet och lanserat conscious kollektioner och dessutom haft ett särskild premium segment Counscious Exclusive. Kollektionerna arbetar enbart med mer hållbara material och består av allt mellan ekologisk bomull till återvunnen polyester. Kollektionerna är inte helt veganska då de oftast innehåller en del silke. Men till vårens kollektion kommer det en drös med mindre kända material som är betydligt mer hållbara och som ersätter en del animaliska material.

Bloom Foam är ett flexibelt skum av biomassa från alger där tillverkningsprocessen bidrar till att rena och återställa miljön i vattnet. Skummet används i sandalernas sulor. Lyocell är en fiber som tillverkas av cellulosa och går under namnet Tencel, en av fördelarna i jämförelse med bomull är att det går år betydligt mycket mindre vatten. Piñatex är ett alternativ till läder som tillverkas av ananasbladsfiber. Bladen är en biprodukt att befintligt jordbruk. Orange fiber tillverkas av citrusskal från juiceproduktion och omvandlas till ett hållbart och högkvalitativ tyg. Processen minskar avfall och sparar på naturresurser.

Du hittar hela kollektionen här!

Det är roligt att stora aktörer går in och backar dessa material som fortfarande inte är mainstream. Det ger de kapital att fortsätta växa för en mer hållbar modebransch.
Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden