Hoppa till huvudinnehåll
Bonde som håller om en gris ut i naturen
Vegokoll

Skådespelaren James Cromwell adopterar en gris

En fiktiv gris vid namn "Babe" hjälpte James Cromwell att bli vegan 1995. Nu har den 83-åriga skådespelaren räddat en verklig Babe! Han vill uppmuntra andra att också bli vegan och hjälpa djuren.

Det har gått nästan 30 år sedan skådespelaren James Cromwell spelade rollen som Arthur Hoggett, en empatisk bonde som adopterar smågrisen Babe från en marknad och föder upp henne på sin gård i filmen Babe (1995), eller som den heter på svenska: Babe - Den modiga lilla grisen.

Genom hela filmen var Cromwells skildring av bonden Hoggett något blygsam, men den var samtidigt kraftfull, eftersom han stödde Babes beslutsamhet att bli en fårhund – samtidigt som han hjälpte tittarna att få kontakt med grisen på ett djupare plan. Cromwells roll i Babe gav honom kritikerros och en nominering för bästa manliga biroll vid Oscarsgalan. Han fortsatte med att ha en framgångsrik karriär inom film och tv, med en lång rad roller som visade upp hans mångsidighet som skådespelare. 

Snabbspola fram till 2023, och den 83-årige skådespelaren kombinerar sin roll som Hoggett med sin passion för veganism för att kunna hjälpa en gris i verkligheten att leva ut sina drömmar. I april hjälpte Cromwell till att rädda en gris som hade ramlat ur en lastbil som var på väg till slakt. 

Att ha haft förmånen att bevittna och uppleva grisars intelligens och nyfikna personligheter när jag filmade filmen Babe förändrade mitt liv och mitt sätt att äta, och så jag hoppade på chansen att rädda denna verkliga Babe, sa Cromwell i ett uttalande.

Grisens namn? Cromwell bestämde sig för att kalla honom "Babe".

En gris som heter Babe
Cromwell blev vegan för 28 år sedan under inspelningen av Babe efter att ha varit vegetarian sedan 1975. För att rädda den verkliga Babe, siktar Cromwell på att uppmärksamma fläskindustrin, där de känsliga djuren rutinmässigt utsätts för grymma metoder.

Varje gris förtjänar att leva i fred och glädje i en fristad, att välja när de vill leka, var de ska äta och hur de ska spendera sin tid, men få gör det, sa Cromwell.

Med hjälp från Cromwell kommer grisen Babe att få leva sitt liv på Indraloka Animal Sanctuary i Dalton, PA, tillsammans med andra djur som räddats från slakt, i den 100 hektar stora fristaden.

Cromwell hoppas att hans engagemang i Babes räddning uppmärksammar att dessa djur förtjänar att behandlas med medkänsla, en övertygelse som den 83-årige skådespelaren utsträcker till andra levande varelser genom sin djurrättsaktivism.

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden