Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Havredals: Havredrycken som vill utmana växtbaserade livsmedel

Fött i Uppland vill Havredals göra växtbaserad mat som påverkar klimatet så lite som möjligt.  Företagets veganska havreddryck produceras av havre från svenska gårdar. Med hög havrehalt och inga tillsatser för att göra den så där härligt krämig, är havredrycken en uppstickare i mjölkhyllorna.

Det var redan i våras som Havredals lanserade sin havredryck - och med den ville företaget utmana befintliga aktörer inom växtbaserade mejeri- och köttanaloger genom att vara ett mer hälsosamt alternativ som också görs av svenska råvaror.

Havredals vill göra vegetarisk mat för köttätare och mjölkdrickare. Idén är att försöka göra övergången till en mer växtbaserad kost så enkel som möjligt.

 Vi tror att den vegetariska marknaden är redo för en spelare som prioriterar inhemsk matproduktion. Klimatet har inte tid för fler mjölkkrig, vi tror att lösningen ligger i att få fler att känna sig inkluderade i omställningen till växtbaserad mat, konsumenter såväl som producenter., säger Per-Johan Thörn, vd och grundare av Havredals i ett pressmeddelande.

Havredrycken som produceras i Sverige av havre från svenska gårdar, innehåller  40 procent mer havre än andra havredrycker.

Det här går i linje med Uppsalaföretagets mål: att skapa innovationer som kan bidra till en frisk planet med friska människor.

Den höga havrehalten ger nämligen tillräckligt mycket betaglukan-fibrer för att sänka halten av kolesterol i blodet.

Beta vadå? Jo, Betaglukaner allltså. Det är en vattenlöslig fiber som finns i havre och som sänker halten av kolesterol i blodet. Betaglukanerna tar upp och transporterar bort gallsyra ur kroppen. Då vill levern producera ny gallsyra, vilket den gör med hjälp av kolesterol från blodet. Därmed sjunker kolesterolhalten, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Mängden betaglukaner som behövs för att sänka kolesterolvärdet är cirka tre gram per dag, eller tre glas Havredryck.

Foto: Havredals

Havredrycken med den höga havrehalten är krämig och skumbar till kaffet. Förutom att den passar bra i kaffet, går den också utmärkt att ha i smoothien , till flingorna eller bara att dricka som den är.

Det senaste Välj Vego har hört är att Havredals havredryck säljs i utvalda butiker i Stockholm och Uppsala i nuläget. Ytterligare produkter som matlagningsgrädde och proteindryck är färdigutvecklade och kommer lanseras snart.

Skänk en gåva till Djurens Rätts arbete! Som givare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden