Hoppa till huvudinnehåll
HookedFoods Sushi vegansk tonfisk
Vegokoll

Här hittar du den nya veganska tonfisken "Toona"

Hooked har lanserat en spännande fisksmakande nyhet - en växtbaserad tonfisk Toona med 17% protein. Toona finns bland annat i en vegansk tonfiskmacka på Mahalo i Stockholm samt  i poké bowls på Hawaii Poké i Stockholm, Uppsala och Malmö.

HookedFoods är ett svenskt foodtech-bolag som har ambitionen att bli ledande inom Europa inom växtbaserad seafood. 

För att jobba på den ambitionen lanserade bolaget nyligen en vegansk tonfisk - Toona.

Hooked Toona är en 100% växtbaserad tonfisk primärt gjord på sojabönor, solrosolja och alger. Den innehåller 17% protein och har en smak, konsistens och textur som liknar tonfisk på burk. Fullständig innehållsförteckning finns på på Hookeds hemsida.

 

"På Hooked drivs vi alltid av att göra så stort impact som möjligt. Tonfisk är en av de mest konsumerade sjömatsprodukterna i Europa där vi nu ser stora utmaningar med det kommersiella fisket av just tonfisk. Det handlar både om det kraftiga överfisket till plast i våra hav från fiskenät. Detta kombinerat med att vi såg en möjlighet att ta fram ett riktigt gott substitut till tonfisk gjorde att Toona blev den första produkten vi ville ta oss an." , säger Tom Johansson, VD, Hooked.

Den som är tonfisk-sugen kan hitta Toona på restaurangkedjorna Mahalo och Hawaii Poké, där den serveras på helt olika sätt.

Mahalo - två restauranger i Stockholm
Serverar Toona Sandwich, med Toona i en curryröra på surdegsbröd.

 

Hawai Poké - alla restauranger i Stockholm förutom Kista, samt i Uppsala och Malmö
Serverar en Hooked Toona Poké bowl

 

Hooked jobbar för närvarande med att få in Toona på fler restauranger.  I skrivande stund går det inte att hitta produkten i butik men bolaget ber alla nyfikna att hålla ögonen öppna på deras sociala kanaler.

 

Bolaget håller just nu på att också utveckla en vegansk lax, som de siktar på att lansera inom kort. 

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden