Hoppa till huvudinnehåll
blackbirds ostar i förpackningar och på ostbricka
Vegokoll

Det här är Blackbirds veganska ostar

Veganska krogen Blackbird i Göteborg har sedan länge gjort egen ost av flera olika slag. Nu är de växtbaserade ostarna ett av projekten som antagits till acceleratorprogrammet Växthuset 2021! Blackbird hoppas att detta ska leda till att fler runt om i Sverige snart kommer kunna få tag på de innovativa ostarna.

Växthuset är Lantmännens accelerator med fokus på innovationer inom livsmedel och jordbruk – från jord till bord. I det här utbildningsprogrammet får entreprenörer hjälp med att utveckla sin idé till att bli lönsam och hållbar.

Experter inom olika områden hjälper till att vässa idén och programmet består av en rad workshops. Det avslutas med ett draknäste där deltagarna får råd kring hur projektet kan tas vidare.

Nyligen gick Blackbird ut med att deras veganska ostar är ett av projekten som har antagits till acceleratorprogrammet.

"Vi hoppas att det ska vara en väg för oss att kunna skala upp vår produktion så att vi snart kan sälja våra ostar på fler platser i landet!", skriver Blackbird i ett Facebookinlägg.

Långt före Göteborgskrogen öppnade har gänget som ligger bakom, experimenterat med just veganska ostar. Idag gör Blackbird egen smältbar ost, vilken används i olika rätter på menyn såsom chili cheeze, grillade mackor och på pajer. Det tillverkas också olika delikatessostar som finns på krogens ostbricka.

 

I delikatesskylen på restaurangen går det att köpa hem ostarna som har tillverkats i köket. Ostutbudet varierar med bl.a. krämig dessertost som vegré, smakrik hårdost, vaxad rökt ost, tofu misozuke (fetaostliknande lagrad tofu) och smaksatta ostar efter kockens val. 

I nuläget går det alltså endast att köpa ostarna från restaurangen i Göteborg. Det går också att förboka ostarna i webbutiken för att sedan hämta upp dem på Backbird.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden