Baljväxtens Dag
Den 10 februari är märkt av FN som baljväxternas dag, en dag för att uppmärksamma råvarans potential att nå de globala hållbarhetsmålen. I Sverige ökar efterfrågan på växtbaserat protein samtidigt som vi idag endast odlar baljväxter på två procent av vår åkermark.
För hälsan är det bra att äta minst 500 gram grönsaker och frukter per dag. Baljväxter räknas till kategorin frukt och grönt och äter du mycket baljväxter är det därför lättare att nå målet om 500 gram per dag.
Baljväxter, så som ärtor, bönor, sötlupin och linser, är riktiga superråvaror. Baljväxter är en bra vegetabilisk proteinkälla som också innehåller kolhydrater av bra kvalitet, alltså som har ett naturligt innehåll av fibrer. Dessutom innehåller baljväxter mineraler som järn, zink, magnesium och kalium samt vitaminer som folat/folsyra.
Förutom att vara bra för kroppen ger baljväxter också en liten påverkan på miljön. Lägst påverkan har torkade baljväxter. Baljväxter kan också lagras länge, vilket gör att svinnet blir litet. I och med att baljväxterna är rika på protein kan de även ersätta köttkonsumtionen, vilken har en betydligt högre klimatpåverkan än baljväxter.