Hoppa till huvudinnehåll
Bild på vit kanin
Vegokoll

5 år av förbud mot djurförsök

EU firar femårsdagen av förbudet mot djurförsök inom kosmetik Cruelty-free pionjärerna The Body Shop och Cruelty Free International uppmanar FN att stödja ett globalt förbud

För fem år sedan tog EU – en av världens största kosmetikmarknader, värd 75 miljarder pund 2017 och med runt två miljoner anställda (Euromonitor) – det djärva och progressiva beslutet att förbjuda försäljning i Europa av nya kosmetiska produkter och ingredienser som testats på djur utanför EU. Detta ledde sedan till lagstiftning om förbud i länder som Indien, Nya Zeeland och Sydkorea. 

Nya och innovativa alternativ till djurförsök utvecklas ofta, exempelvis djurfria testmetoder för hudsensibilisering. Men trots tillgängligheten av godkända, djurfria testmetoder och ingredienser som inte testats på djur, saknar 80 procent av världens länder lagstiftning mot djurtestad kosmetika. 

The Body Shop och Cruelty Free International bidrog stort till att öka medvetenheten om djurtestad kosmetika och att driva lobbyverksamheten för EU:s förbud. Som en fortsättning på denna viktiga framgång startade de kampanjen Forever Against Animal Testing (FAAT) i juni 2017 för att mana fram ett definitivt och globalt förbud mot kosmetikatester på djur. Med 4,7 miljoner underskrifter på mindre än tio månader har FAAT kommit över halvvägs till målet på åtta miljoner underskrifter – och är nu den största namninsamlingen någonsin mot djurförsök! 

Europaparlamentet röstar snart om ett beslut som uppmanar alla ledamöter i Europaparlamentet och kommissionen att förespråka ett globalt förbud mot djurförsök inom kosmetikaindustrin. Cruelty Free International har utfärdat en skrivelse, undertecknad av The Body Shop och över 100 andra signatärer, där de uppmanar parlamentsledamöterna att godkänna omröstningen och föra den vidare. En positiv omröstning säkerställer att vi får det stöd vi behöver för att ta denna fråga till FN och kräva en internationell konvention. 
 

Skriv under du också! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden