Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna ute i naturen med en kopp i sina händer.
Vegokoll

Viktigt att vara SNÅL

Dietisten Hanna Olvenmark driver websajten Portionen under tian och är Sveriges auktoritet på billig vegomat. Hon bjuder dig på vegorecept som är bra för plånboken, planeten och kroppen. Artikeln kommer från tidningen Djurens Rätt nr 1 2023. 

Vad är det bästa med att vara en snåljåp?

– För några år sedan myntade jag, tillsammans med några vänner, ett uttryck: stay cheap. Det började på skoj men numera är det nästan blodigt allvar för mig. Att vara cheap betyder ju att vara snål, och det kan vid första tanken kännas som något en inte vill förknippas med. Men jag tycker faktiskt att det är viktigt att vara snål. Inte på det sättet att en inte bjuder en enda person på något, däremot är det viktigt att vara snål med sina resurser. Eller snarare: att vara sparsam med de resurser som en har tillgång till – oavsett om det är tid, pengar eller energi – för att lägga dem på sådant som är viktigt på riktigt.

Utifrån dina recept så verkar röda linser vara en hjälteingrediens.

– Kort koktid, ingen blötläggning och sjukt bra grej att ha hemma för att kunna göra en bra vardagsrätt. Alla baljväxter har många användningsområden som folk kanske inte tänker på: bakning, efterrätter, bröd, smoothies, mellanmål, och självklart klassiska grytor och pastarätter.

Om jag har känslig mage, kräsna barn eller skeptiska smaklökar som ogillar baljväxter, finns det någon annan prisvärd proteinkälla?

– Nötter och frön är en bra stapelvara som också har bra fettsyror. Quinoa är ett sädesslag som funkar för många magar, havre är också jättebra! Men det blir svårt att undvika halvfabrikaten då, som direkt gör det litet dyrare.

Vegohyllan är mer frestande än någonsin! Var börjar jag om jag sprättar för mycket pengar på alla nyheter?

– Fråga dig var den stora kostnaden ligger. Är det helfabrikaten? Du kanske kan börja med halvfabrikat. Men om du absolut älskar helfabrikaten, och de är viktiga för din omställning, så kan en rimlig avvägning göras.

Krävs extrapriser eller obskyra lågprisbutiker för att komma ner i tian per portion?

– Nej! Jag räknar utifrån priserna i en vanlig större matbutik ­– inte lilla närbutiken på Linnégatan mitt i Göteborg eller Stockholm alltså

Ge bort mer vegoinspiration till någon du tycker om! Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden