Hoppa till huvudinnehåll
Vaxdocka av Albert Einstein, på Madame Tussauds vaxmuseum, framför svart tavla.

Vego i historien

Att äta veganskt eller vegetariskt kan för många upplevas som något nytt och trendigt, och visst finns det en stark vegotrend i samhället för tillfället, men idén om att utesluta djur ur kosten är egentligen inte alls något nytt. Genom historien har flera framstående personer varit före sin tid och förespråkat en djurvänligare kost. Troligtvis känner du igen många av namnen i listan nedan.

Phytagoras (ca 570 f.Kr. – 495 f.Kr.)

Troligtvis känner du igen namnet från grundskolemattens Phytagoras sats. Phytagoras var en grekisk filosof och matematiker och omnämns ofta som en av de första inflytelserika personerna som förespråkat en vegetarisk kost. Phytagoras var övertygad om att djur, liksom människor, hade en själ och förtjänade vår medkänsla. Han ska bland annat ha sagt följande:

Så länge som människor massakrerar djur, kommer de att döda varandra. Ja, han som sår fröet av mord och smärta kan inte skörda glädje och kärlek”

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Da Vinci har inte enbart målat framstående verk som Mona Lisa, utan ses på många sätt som ett universalgeni då han även hade talanger inom arkitektur, matematik, filosofi och ingenjörskonst. Flera historiska dokument indikerar att da Vinci skulle ha älskat djur så mycket att han valde att inte äta dem.

Mary Shelley (1797-1851)

Mary Shelley får, på grund av historiens begränsningar, figurera som enda kvinna i denna lista. Mary Shelley var en av få erkända kvinnliga författare från sin tid och är mest känd för sin roman om Frankensteins monster, som i boken faktiskt kan tolkas vara vegetarian. Mary var själv djurrättsförespråkare och vegetarian och hennes make författade två publicerade texter kring vegetarianism.

Mahatma Gandhi (1869-1948)

Gandhi var en indisk advokat och politiker som främst blev känd som en förespråkare av icke-våld och en förgrundsfigur under Indiens strävan efter självständighet. Ghandi växte upp som lakto-ovo-vegetarian och gav senare i livet ett löfte om att även utesluta mjölk och mejeriprodukter ur kosten. Han ska bland annat ha sagt följande:

"Jag upplever att spirituell utveckling vid någon tidpunkt kräver att vi slutar döda våra medvarelser för att tillfredsställa våra kroppsliga önskningar." 

Albert Einstein (1879-1955)

Einstein utvecklade bland annat relativitetsteorin och får ofta figurera exempelbild för det typiska geniet.  Einstein gick över till en vegetarisk kost mot slutet av sitt liv, men ska under lång tid ha ställt sig bakom vegetarianismens moraliska principer och känt dåligt samvete över sitt köttätande.

Franz Kafka (1883-1924)

Kafka var en av 1900-talets mest framstående romanförfattare och ställde sig ofta frågande till mänsklighetens grymhet. Kafka valde en vegetarisk livsstil av både moraliska skäl och av hälsoskäl och ska ha sagt följande när han stod framför ett akvarium:

”Nu kan jag titta på er med frid; jag äter er inte längre”.

 

Källor:

History of Vegetarianism - Pythagoras (?580-?500 BC) and the Pythagoreans (ivu.org)

Was Leonardo Da Vinci a Vegetarian? (thoughtco.com)

History of Vegetarianism - Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) (ivu.org)

Famous people in history you didn’t know were vegetarian - BBC Bitesize

Mahatma Gandhi And His Vegan Journey (veganfirst.com)

Plant-based Populations - Food & Nutrition Magazine (foodandnutrition.org)

History of Vegetarianism - Albert Einstein (1879-1955) (ivu.org)

StastnyFranz.doc (live.com)

 

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår utmaning “Bli vegan på 28 dagar!” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden