Hoppa till huvudinnehåll
Köttfria köttbullar i kantiner
Vegokoll

Vegetarisk köttbulle hos IKEA

De senaste åren har IKEA storsatsat på den växtbaserade kosten. I april kom det en växtbaserad glass och nu får den populära köttbullen konkurrens av köttfriabullen som förväntas nå IKEA restaurangerna i början av 2020.

Den ska se ut och smaka som kött fast helt utan kött. För vegetarianer och veganer låter detta föga häpnadsväckande men när en av världens största restaurangkedja inför köttfria alternativ kan vi inte göra annat än att glädjas. Den köttfriabullen är fortfarande under utveckling så vi vågar inte påstå att receptet kommer att vara vegansk,  förhoppningen är att den ska bli helt växtbaserad. IKEA har som mål att minst en femtedel av försäljningen ska komma från enbart växtbaserade rätter senast 2022.

 Som en av världens största restaurangkedjor har IKEA ett stort ansvar att servera rätter med mindre klimatpåverkan. Vi säljer väldigt många köttbullar per år och därför är det väldigt glädjande att snart kunna erbjuda en mer hållbar variant av växtbaserat protein. En köttfribulle helt enkelt, säger Ann Holster, ansvarig för ansvarig för IKEA Sveriges restaurangverksamhet.

Redan idag har IKEA Sverige utvecklat klassiska rätter med växtbaserat protein – som t.ex pasta bolognese. Som ett led i att få fler människor att välja vegetariska rätter har IKEA Sverige strategiskt arbetat med att alltid ha ett lågt pris på rätterna med växtbaserat protein.

I framtiden måste vi äta mer vegetarisk mat, något annat är inte hållbart. Vi vill göra hållbar och nyttig mat enkelt, prisvärt och attraktivt utan att kompromissa med varken smak eller konsistens.
Michael La Cour, chef för IKEA Food Services AB, som tar fram IKEAs globala mat- och livsmedelssortiment.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden