Hoppa till huvudinnehåll
Löpare i berg
Vegokoll

Vegansk elitidrottare vinner världens tuffaste lopp

Ultralöparen Harvey Lewis tackar sin växtbaserade kost för sina atletiska prestationer, särskilt sin uthållighet. I dagarna vann han planetens mest extrema lopp på fot: Badwater 125 - en tävling som är 217 kilometer lång med tre bergskedjor inblandade.

Loppet är enligt arrangören det mest krävande och extrema på planeten. Badwater 135 är 217 km långt med enormt höga backar, som elitidrottare ska ta sig igenom på löpande fot.

 Startskottet går vid Badwater Basin, Death Valley i Kalifornien, USA, vilket ligger på 85 meter under havsytan. De som lyckas komma i mål gör det vid  Whitney Portal, 2530 meter över havsytan. Under loppet ska löparna ta sig upp och ner för tre stora bergskedjor.

Sajten Plantbasednews skriver att 45-åriga veganen Harvey Lewis var den första att komma över mållinjen i år. Han klarade då av loppet på tiden 25:50:23 i 38 graders hetta.

Det här är andra gången som den veganska atleten vinner den här tävlingen. Totalt har Harvey Lewis klarat sig igenom loppet 10 gånger och fått en plats på podiet fem av dessa gånger.

– Jag dricker inte mjölk. Jag lever helt på växtbaserade produkter. Jag kan springa ett lopp på 24 timmar som är 254 km långt och sedan springa till skolan nästa dag, har Harvey Lewis, som till vardags är lärare, tidigare sagt.

Ultralöparen slutade äta kött redan 1996 och har sagt att det beslutet påverkat hans hälsa markant. Vegetariska kost har gett honom de nödvändiga ingredienser som kroppen behöver för att snabbt kunna återhämta sig efter tuffa lopp. 

Det var 2016 som Harvey Lewis gick över till att bara äta 100% växtbaserat. Efter det har han sagt i en intervju att hans kosthållning har hjälpt till med matsmältningen, den har minskat inflammationer och gett honom mer energi. 

– Vi skulle må mycket bättre om vi äter mer växtbaserad mat till fördel för att tygla de vanligaste dödliga sjukdomarna i Amerika, sa Harvey Lewis då.

Veganska löpare

En växande skara atleter säger nej till animaliska produkter för att prestera bättre.

OS-idrottaren David Verburg tackar sin veganska kosthållning för sin ökade energi. Han har guldmedaljer från 4x400 meter sprint från OS 2016, VM 2013 och 2015 samt inomhus-VM 2014.

2018 slog ultralöparen Carta Corbett ett nytt rekord i John Muir Trail. Hon kom då i mål i det 499 km långa loppet på sju dagar och nio timmar, vid 53 års ålder och som vegan.

Tidigare i år slog Andreas Vojta från Österrike nationell rekord när han slutförde en 5 km sträcka på tiden 13:48, vilket slog det tidigare rekordet med sex sekunder. Han har varit vegan i tre år.

Det bästa sättet att hjälpa djuren är inte äta dem. Anta utmaningen “Kycklingfri fredag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden