Hoppa till huvudinnehåll
Vit elbil modell Polestar 2.
Vegokoll

Veganläder i bilar - en ny marknadsfördel

Hållbarhet är inte bara viktig för miljön och etiken - det har också blivit en marknadsfördel för företag. Redan i maj 2017 kunde vi skriva om att Tesla införde veganskt läder i sitt sortiment för att kunna möta upp efterfrågan av deras kunder. Nu har bland andra Volvo, Audi och Jaguar Land Rover infört innovativa material i sitt sortiment. 

Ny Teknik rapporterar om att flera bilar, särskild premiumbilar börjar sätta en helt ny standard för materialval i bilarnas inredning. Förut var det lädersits som gällde nu elaborerar företag för att ta fram innovativa material som är hållbara. Kunderna som köper premiumbilar vill helt enkelt kunna återspegla deras miljöengagemang. Några av exemplena som Ny Teknik skriver om låter nytänkande minst sagt.

Toyota tillverkar sittdynor med glykol från sockerrör, och Fords sätesskum är framställt av sojabönor. Faraday Future har experimenterat med en kombination av stenfiber och bomull från avlagda kläder för sina interiörer. Land Rover har tagit fram en textil av eukalyptus som förbrukar avsevärt mindre vatten är plast. Ett annat material är Dinamica Suedecloth som påminner om mocka men tillverkas av mikrofiber framställda ur gamla plastflaskor. 53 flaskor sägs gå åt till varje bil.  

Några av de elbilar som har laserats med en helt veganskt inredning är Polestar 2 och Audi E-Tron GT.

För 50 år sedan var en lädersoffa den optimala lyxen. Nu skulle du aldrig se det i de bästa hotellen och hemmen. Det är en liknande process med bilar. Framgent är det en hållbar design som utgör ramverket för förändring
Säger Land Rovers creative director Massimo Frascella till Automotive News Europe.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden