Hoppa till huvudinnehåll
Öppna tortillabröd med grönt och pulled jackfruit på ett bord

Vegan, vego eller vegetarian?

Vi heter Välj Vego men vego är ett brett begrepp. Vi tänkte att vi reder ut några av begreppen som används och vad som vanligen menas med dessa. Det finns ingen entydig eller lagstiftad definition av begreppet vegan. Medan veganism är en livsåskådning, som syftar till att så lång det är praktiskt möjligt exkludera exploatering av djur, så är vegansk kost en kosthållning som består enbart av vegetabilier. Här på sajten skriver vi enbart om vegansk kost och tar avstånd från exploatering av djur.

Vegan eller veganskt

Vegansk mat är livsmedel eller produkter som är växtbaserade. Personer som äter veganskt konsumerar inte kött, fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter eller andra animaliska produkter. Många som vill ta avstånd från exploatering av djur utesluter också animalier när det t.ex. gäller kläder och hygienprodukter. Begreppet vegan började användas av britten Donald Watson under 1944 och 1976 bildades den första veganföreningen i Sverige.

Vego

Vego är ett samlingsbegrepp för mat som inte innehåller kött. Vi använder ofta begreppet vego för att det är välkomnande och inkluderande även om allt som tipsas och skrivs om är veganskt.

Vegetariskt

Vegetariskt har för många blivit ett paraplybegrepp som syftar på både lakto-ovo, lakto- eller ovo-vegetarianer. Enligt Livsmedelsverket är en vegetarisk produkt detsamma som vegansk, alltså fri från animaliskt innehåll. Men på restauranger, sajter och även i butiker så syftar skyltar med ordet ”vegetarisk” till både lakto-ovo och helt vegetariska rätter eller produkter.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden