Hoppa till huvudinnehåll
Tallrik med vegansk tikka masala, ris och grönsaker

Vecka 4 - 4 portioner, 7 middagar

Nedan har vi styrt upp en inköpslista för din tredje vecka med växtbaserat! Vi utgår från att du har basvaror som olja, salt och peppar hemma. Allt annat listar vi nedan. Glöm inte att komplettera med frukostmat och mellanmål.

När vi kollade med våra följare om matvanor visade det sig att en större majoritet äter lunch ute eller på skolan och att det är middag de flesta lägger störst fokus på.  Dessutom var det många som gillade att få mat över under middagen och göra matlåda. Därför valde vi att fokusera på middagar.

Det är svårt att göra en inköpslista som ska passa olika individer och familjekonstellationer men vi har sammanställt 7 middagar med 4 portioner för varje dag. Bor du själv eller är ni färre eller fler än 4 i hushållet? Se då till att anpassa mängderna eller gör matlådor av samma rätt. Lycka till!

Ladda ner inköpslista.

Bild på skål med Daal

Värmande daal

Hur härligt är det inte med en kryddig soppa/gryta under de kalla dagarna? Den här godingen går utmärkt att ha med i termosen när du är ute och åker skidor eller ute på skogsutflykt. Servera gärna med naanbröd och/eller ris.

Bulgursallad med vegansk fetaost

Bulgursallad med vegansk feta

Ibland krävs det inte mycket för att få en fräsch och härlig måltid. Testa denna bulgursallad som du kan slänga ihop på en kvart tillsammans med salt vegansk fetaost toppad med nötter och sirap. Det kanske låter lite galet att blanda sirap i en sallad men sältan från den veganska osten bryts av med den intensiva sötman från sirapen. Variera dina grönsaker efter säsong, här använder vi lila grönkål men vanlig grönkål eller andra gröna blad funkar hur bra som helst.

Vegansk poké bowl med vegobitar

Dessa fräscha och uppiggande poké bowls går hem både som lunchlåda eller middag.  Testa att variera frukt och grönt med dina egna favoriter, vi använder fryst mango, picklad lök, svartris och vegobitar. Vi vill slå ett extra slag för att använda frysta "exotiska frukter" för att minska svinn. 

Vit soppa i skål toppad med pumpafrön omgiven av höstlöv

Krämig vegansk soppa på jordärtskocka

Det är få rotfrukter som har så mycket smak som jordärtskockor. De piffar upp alla gratänger, soppor och grytor under hösten. Här satsar vi på en krämig soppa med mycket smak för de riktigt mörka och kalla dagarna.

Starksöt gryta med ris och ananasbitar på en vit tallrik.

Sötstark gryta med sötpotatis och kikärtor

Sötstark gryta med kikärtor, perfekt både till middag eller som matlåda. Det kan låta lite märkligt att ha i ananas och kokosflingor i maten men du måste smaka innan du bestämmer dig för vilken sida du står på i frågan om frukt i maten. 

Tallrik med vegansk tikka masala, ris och grönsaker

Vegansk tikka masala

Fantastisk god vegansk tikka masala som du kan slänga ihop en helt vanlig vardag eller varför inte en mysig söndag? Denna är med vegobitar men det går minst lika bra att använda kikärtor, tempeh eller tofu! Servera tillsammans med ris och koriander.

Vegansk lasagne i vit ugnsform

Vegansk lasagne

Den perfekta söndagsmaten är lasagne, det är dessutom superenkelt att göra en storkok för att få över till veckans matlådor. Den går också bra att variera innehåll, vad händer om du stoppar i lite zucchini eller rivna morötter i färssåsen? Kanske byter du ut färsen helt och håller och har linser istället? Testa dig fram! 

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden