Hoppa till huvudinnehåll
Stockeld Chunk
Vegokoll

Världspremiär: Stockeld Chunk - vegansk ost av ärtor och bönor

Den 6 maj lanseras den växtbaserade osten från Stockeld Dreamery - som det har jobbats med i över två år: Stockeld Chunk. Den är gjord på fermenterade ärtor samt åkerbönor och kan användas som fetaost. Men det ska inte vara en fejkad version av något som redan existerar. Det här är en ny kategori ost: fermenterad med massor protein.

Sorosh Tavakoli har alltid älskat ost - men inte älskat den negativa inverkan som ostproduktion har för klimatet och för djuren. Han insåg att mejeriindustrin står för 4% av det totala globala utsläppet av växthusgaser och att det inte fanns några bra alternativ till mejeribaserad ost. Därför började han utveckla en vegansk ost.

Samtidigt hade matforskaren Anja Leissner börjat forska kring växtbaserade proteiner, för att kunna göra en ny ost.

Så 2018 gick Sorosh och Anja ihop och grundade Stockeld Dreamery. 

 

– Dreamery anspelar på "It's a place where dreamers dare to do and doers dare to dream" och ordet "creamery". Det är en del av ett mejeri där man gör ost. Stockeld är gammalsvenska för lägereld. Det är fortfarande en magisk plats att äta på. Sedan anspelar vi lite på Stockholm där också, har Sorosh tidigare berättat för Välj Vego.

Det har nu forskats och utvecklats i över två år för att få fram en näringsrik och god ost. Stockeld Chunk är gjord av fermenterade ärtor och åkerbönor. Den kan användas som fetaost i t.ex. sallader, som smulade bitar i varma rätter eller som topping till en bowl eller soppa.

Osten smakar fantastiskt och har liknande näringsvärde som fetaost med 13% protein, 1,5% kolhydrater och 20% fett. Men Stockeld Dreamery poängterar att de inte försöker göra en fejkad version av något som redan existerar. Stockeld Chunk kan användas som fetaost men den är en unik ostupplevelse i sin egen klass.

 

Den 6 maj 2021 lanserar Stockeld Dreamery sin första ost. Till en början kommer den att säljas på utvalda ställen i Stockholm: 

Pom & Flora
BAK Bakery 
Wijnjas Grosshandel 

På de förstnämnda två kommer osten att finnas i en rätt men ska också gå att köpa med hem.

Med tiden kommer Stockeld Chunk att finnas på fler restauranger och matbutiker runtom i hela landet och i världen.

Vill du veta mer om veganska ostar och Stockeld Dreamery? Lyssna på ostavsnittet i vår podcast "På djurens sida!". Sorosh Tavakoli gästar Välj Vegos Sarah som får göra det första offentliga smakprovet av det som ska bli Stockeld Chunk. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden