Hoppa till huvudinnehåll
Flera personer runt ett bord delar på veganska rätter

Vad är Välj Vego rekommenderar?

Välj Vego rekommenderar är ett program av Djurens Rätt för att främja flera veganska alternativ hos lokala restauranger och krögare runt om i landet.

Hur många gånger har du som vegan fått välja pommes och sallad när du är ute och äter? Det är just detta vi vill ändra på genom att hjälpa restauranger att laga riktigt goda veganska rätter och hjälpa flera att hitta till de. Detta gör vi genom att utmana restauranger och krögare att erbjuda veganska alternativ som motsvarar deras vanliga rätter under en dag. Vi hjälper då restaurangen att marknadsföra detta genom att skapa ett event, samla in bokningar för matgäster eller avhämtning och sprida ordet om vegoeventet.

När eventet är genomfört gör Djurens Rätt och restaurangen tillsammans en utvärdering. Väljer restaurangen därefter att behålla de veganska rätterna permanent i menyn lägger vi till de som en del av utbudet i Välj Vego rekommenderar.

Varför finns välj vego rekommenderar?

Programmet är inspirerat av den franska organisationen L214 som har lyckats utmana över 200 restauranger runt om i Frankrike till att införa mer veganskt och framförallt högkvalitativt vegansk mat.

Efterfrågan på gröna alternativ har ökat markant senaste åren och allt pekar på att den trenden kommer att fortsätta. Fler och fler väljer att byta ut hela sin kost eller bara enstaka måltider för att göra skillnad för klimatet och djuren. Med den här utmaningen vill vi hjälpa lokala restauranger att utveckla sitt sortiment.

Vad innebär det att en restaurang är med på Välj Vego rekommenderar?

  • Att restaurangen serverar veganska rätter, dvs. rätter som inte innehåller animaliska livsmedel*.
  • Att den kulinariska kvaliteten på den veganska menyn motsvarar kvaliteten av de andra rätter som erbjuds av restaurangen.
  • Att det läggs stor omsorg för att minimera risken för korskontaminering vid tillfällen då både veganska och animaliska livsmedel* används i köket. Detta i linje med HACCP.
  • Att rätter som innehåller tillsatser (t.ex. aromer, vitaminer och E-nummer) som kan härstamma från både vegetabilisk eller animalisk källa, innehar intyg om att tillsatsen verkligen har en vegetabiliskt ursprung.
  • Att maträtterna kopplade till Välj Vego rekommenderar-erbjudandet inte steks i samma olja som animaliska produkter.
  • Att köks- och serveringspersonal har informerats om erbjudandet och om skillnaderna lakto-ovo vegetarisk kost samt veganskt kost.

För traditionell bordsservering: måste restaurangen erbjuda minst en komplett måltid utan animaliska produkter, dvs. åtminstone en förrätt, en huvudrätt och en dessert, tillgänglig enligt restaurangens anpassning på menyn och / eller à la carte.

För snabbmat, bagerier, konditorier, cateringfirmor och andra försäljningsställen med undantag av sittande servering: måste restaurangen erbjuda minst en maträtt utan animaliska produkter i följande fem kategorier (förutsatt att kategorin finns i er ordinarie meny)

  • hamburgare och smörgåsar
  • varma måltider
  • sallader och andra kalla rätter
  • desserter, kakor och/eller andra söta produkter

Välj Vego rekommenderar

Här hittar du mer information

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden