Hoppa till huvudinnehåll

Nå nya målgrupper med Välj Vego rekommenderar!

Välj Vego rekommenderar är ett program av Djurens Rätt för att främja flera veganska alternativ hos lokala restauranger och krögare runt om i landet. Vi utmanar lokala restauranger och krögare att erbjuda veganska alternativ som motsvarar deras vanliga rätter under en dag.

Vi vill hjälpa restauranger och krögare att utveckla sitt veganska sortiment på menyn och att nå ut till nya målgrupper.  Därför utmanar vi restauranger att anordna vegokvällar  - vi åtar oss att marknadsföra det genom att skapa ett event, samla in bokningar för matgäster eller avhämtning och sprida ordet om vegoeventet.

Det är restaurangerna själva som väljer vad som ska serveras inför vegoeventet, men vi finns som stöd inför planeringen av menyn. 

När eventet är genomfört gör vi tillsammans en utvärdering. Väljer restaurangen därefter att behålla de veganska rätterna permanent i menyn lägger vi till restaurangen som en del av utbudet i Välj Vego rekommenderar.

Varför finns Välj Vego rekommenderar?

Utmaningen är inspirerad av den franska organisationen L214 som har lyckats utmana över 200 restauranger runt om i Frankrike till att införa mer veganskt och framförallt högkvalitativt veganskt mat. 

Efterfrågan på veganska alternativ har ökat markant senaste åren och allt pekar på att den trenden kommer att fortsätta. Fler och fler väljer att byta ut hela sin kost eller bara enstaka måltider för att göra skillnad för klimatet och djuren. Med den här utmaningen vill vi hjälpa lokala restauranger att utveckla sitt sortiment och nå fler kunder! 

Vill ni vara med på Välj Vego rekommenderar?

Genom att ta del av initiativet öppnar ni upp för nya potentiella matgäster. Att vara med i Välj Vego rekommenderar är gratis och kan förnyas årligen.

Djurens Rätt ansvarar för programmet och restaurangerna får ett klistermärke att ha på plats i syfte att underlätta för  potentiella matgäster. Dessutom syns restaurangerna i vår sajt www.valjvego.se/vego-nara-dig. Vi kan också hjälpa er med idéer, kunskap och ett nätverk för växtbaserad mat så att ni kan skapa attraktiva erbjudanden och möta era kunders önskemål på bästa sätt.

Kriterier för att delta i Välj Vego rekommenderar

 • Att servera veganska rätter, dvs. rätter som inte innehåller animaliska livsmedel*.
 • Att den kulinariska kvaliteten på den veganska menyn motsvarar kvaliteten på de andra rätter som erbjuds av restaurangen.
 • Att vid tillfällen där både veganska och animaliska livsmedel* används i köket lägga stor omsorg för att minimera risken för korskontaminering. Detta i linje med HACCP.
 • Att rätter som innehåller tillsatser (t.ex. aromer, vitaminer och E-nummer) som kan härstamma från både vegetabilisk eller animalisk källa, innehar intyg om att tillsatsen verkligen har en vegetabiliskt ursprung.
 • Att maträtterna kopplade till Välj Vego rekommenderar-erbjudandet inte steks i samma olja som animaliska produkter. 
 • Att köks- och serveringspersonal informeras om erbjudandet och om skillnaderna lakto-ovo vegetarisk kost samt veganskt kost. (Vi på Välj Vego rekommenderar kan svara på frågor från din personal.)
 • Att den veganska menyn ska finnas på restaurangens meny, webbplats och på eventuella andra ställen där din övriga meny är synlig. 

För traditionell bordsservering: måste restaurangen erbjuda minst en komplett måltid utan animaliska produkter, dvs. åtminstone en förrätt, en huvudrätt och en dessert, tillgänglig enligt restaurangens anpassning på menyn och / eller à la carte.

För snabbmat, bagerier, konditorier, cateringfirmor och andra försäljningsställen med undantag av sittande servering: måste restaurangen erbjuda minst en maträtt utan animaliska produkter i följande kategorier (förutsatt att kategorin finns i er ordinarie meny)

 • hamburgare och smörgåsar
 • varma måltider
 • sallader och andra kalla rätter
 • desserter, kakor och/eller andra söta produkter

  * Med animaliska livsmedel menas ingredienser som är gjorda eller direkt härrör från flercelliga organismer som klassificeras i riket Metazoa, det vill säga alla typer av djur.

Om oss

Djurens Rätt är Sveriges största djurskydds- och djurrättsorganisation. Djurens Rätt har kring 50 000 medlemmar och når kring 1 miljon unika användare varje vecka via våra sociala medier. Organisationen har rankats på plats 19 över mäktigaste på sociala medier i Sverige och på plats 8 på Facebook.

Välj Vego rekommenderar

Här hittar du mer information

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden