Hoppa till huvudinnehåll
Sifforna 2020 skapade av olika spannmål och baljväxter
Vegokoll

Top 10 vegonyheter under 10-talet

Det är inte ett vanligt nyår som väntar runt hörnet. I år lämnar vi 10-talet bakom oss, ett av historiens mest framgångsrika decennium för djurrättsrörelsen och veganismen! Aldrig har så mycket pengar investerats i veganska produkter och innovation som ska ta oss närmare en snällare och grönare värld. Vi vill passa på att tacka er som följer, stöttar och är medlemmar i Djurens Rätt för att ni hjälper till att skapa den världen. 

Två veganska burgare från Beyond Meat.

1. Beyond Meat 

Bolaget, som stöttas av investerare som Bill Gates, tog hela världen med storm med sina innovativa produkter som övertalar de mest inbitna köttätarna att prova veganskt. De öppnade också upp ögonen för flera investerare att sätta vego på ekonomikartan.

Vegansk mjukglass

2. Jättarna som anammade vego

McVegan, Ikeas veganska korv, Ben & Jerrys veganska glassar, KFC veganska nuggets, Magnums veganska glassar, Hellman's veganska majonnäs etc. Aldrig har så många stora bolag sett möjligheterna med att utöka utbudet av deras veganska produkter som nu.

"it's like milk but made for humans"

3. Oatlys nya kaxiga profil

I början av decenniet hade Oatly en röd logga och en mindre plats på hyllorna, hyllorna med alternativa produkter som bara enstaka besökte. Numera syns Oatly överallt och har tagit världen med storm. Vilken resa de har gjort, och vilka fantastiska produkter de kan skapa av havre!

Thumbnail

4. Formbar färs 

De kammade hem årets dagligvara 2019, men vi tycker att de förtjänar vara med i decenniets topplista. Helt plötsligt öppnades möjligheterna att göra färslimpa och lövbiff även för veganer. Dessutom ägs bolaget numera av Orkla Foods och är en av de mest lättillgängliga veganska produkterna.

avrunna kikärtor med aqua faba i en skål

5. Aqua faba

Alla som älskar att baka kan nog hålla med om att kikärtsspad eller aqua faba som den också kallas, revolutionerade den veganska bakningen. Vi har fått perfekta maränger och luftiga kakor. Tänk att kikärtsspad alltid funnits där och väntat på att någon skulle upptäcka dess magiska förmåga!

En vegansk burgare på ett bord

6. Oumph! take over i många restaurangkedjor

Oumph! revolutionerade den veganska marknaden på många sätt. Men ett sätt som vi aldrig kommer att glömma var när flera rikstäckande matkedjor började erbjuda riktigt goda veganska alternativ. Ett stort tack från alla veganer som älskar att äta ute, ni gjorde våra liv enklare.

två förpackningar oatly

7. Växtdrycker gjorda för kaffe

För er som har varit med ett tag så är det troligen bekant att växtdrycker brukade skära sig i kaffe. Oatly drog igång kalaset när de lanserade Ikaffe och sedan dess har det bara kommit fler och fler växtbaserade alternativ till mjölk i kaffet. 

En brun ko ute på ett fält

8. Miljörörelsens erkännande av växtbaserat som verktyg för att minska klimatpåverkan

Det var en mörkare era när miljörörelsen vägrade uttala sig om fördelarna med en vegansk kost, trots att studierna talade klarspråk. Men någon gång i mitten av decenniet skedde något och allt fler miljöorganisationer och politiska partier vågade ta i frågan och lyfta växtbaserat som ett verktyg för att nå klimatmål. Nu har vi fler anledningar att välja vego!

Bild på vägskylt med texten "wall st" framför en mur med texten "Stock exchange"

9. Börsens gröna fokus

Som nämnt så var det under detta decennium som investerare fick upp ögonen för vegoföretag, innovationer och tekniker som kommer att eller redan har revolutionerat världen. Det investeras stora belopp  i innovation för gröna livsmedel, dessutom har en vegansk fond tagit plats på New York-börsen.

Ett gäng vänner samlade kring ett bord och äter veganskt mat

10. Veganism goes mainstream

Veganism och djurrättsrörelsen slutade vara en liten grupp människor som marginaliseras. Stora skådespelare, artister, entreprenörer och vanligt folk har valt att bli veganer. Vi hoppas och tror på en värld där vegonormen fortsätter ta över. För klimatet, för hälsan, men inte minst för djuren.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår Veganuari 2020 och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och mycket mer!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden