Hoppa till huvudinnehåll
Lupinfilé från Lupinta, både i- och utanför förpackning, på bänk med grönsaker.
Vegokoll

Svenska Lupinta prisas i THRIVE Europe Challenge

THRIVE Europe Challenge är en tävling som syftar till att lösa problem inom den europeiska jordbruks- och livsmedelsindustrin, och lyfter fram innovatörer som kan hjälpa till att visa vägen. Bland de 10 finalisterna i tävlingen fanns det Malmöbaserade företaget Lupinta, vilka även kammade hem priset People's Choice Award!

THRIVE Europe Challenge är en tävling som syftar till att lösa problem inom den europeiska jordbruks- och livsmedelsindustrin, och som utser de bästa företagen för investering och globalt erkännande. Tävlingen följer på många sätt EU’s strategi ”Farm to Fork”, vilken har som ambition att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten till 2050, och lyfter fram innovatörer som kan hjälpa till att visa vägen, det skriver SVG Ventures | THRIVE på sin hemsida.

10 företag valdes ut som finalister i årets tävling, och bland dem fanns det Malmöbaserade företaget Lupinta, som tillverkar veganska produkter av sötlupin. Under torsdagen den 7:e oktober hölls finalen där de nominerade företagen fick möjlighet att pitcha sitt företag.

Eslam Salah, VD och grundare av Lupinta, berättar under sin pitch att enorma mängder soja årligen importeras till Europa, både för humankonsumtion och som foder till djur. Lupinta vill istället lyfta fram sötlupin som ett europeiskt, närodlat alternativ, och experimenterar med smaker och texturer för att möta konsumenternas önskemål. I dagsläget har företaget redan lanserat en lupinfilé, som är en sorts tempeh, och inom kort satsar de på att lansera lupinbitar och en lupinburgare. Längre fram är målet att lansera produkter med smakprofiler som i högre grad liknar traditionella kött- och kycklingprodukter, för att tilltala fler flexitarianer.

Svenska Lupinta kammade under finalen hem ett av de tre prisen som delades ut - People's choice award, med över 1.000 röster! Vi på Välj Vego kan bara gratulera, och ser fram emot att få se fler vegoprodukter från Lupinta framöver!

I dagsläget finns Lupinta framförallt att hitta i lokala butiker i Skåne. Läs mer om var du hittar produkterna på Lupintas hemsida.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration i brevlådan eller mailinkorgen! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken

 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden