Hoppa till huvudinnehåll

Småbarnsmamman Yoga Girls beslut om familjens veganliv

För framgångsrika yogapersonligheten Rachel "Yoga Girl" Bråthén var det en självklarhet att hela familjen skulle vara veganer när dottern Lea Luna föddes. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar hon om att leva som vegan som småbarnsförälder - och varför näringsbrist knappast är något som oroar henne.

Yoga Girl är en av Sveriges största influencers med över 2 miljoner följare på Instagram. Rachel Bråthén, som hon egentligen heter, bor på den drömmiga karibiska ön Aruba. Därifrån driver hon en egen yogastudio, online-plattformen  Yogagirl.com och ett räddningscenter för hundar utan hem tillsammans med maken Dennis Schoneveld.

Både Rachel och Dennis är veganer, de delar värderingar om djur- och miljöskydd. Så när paret fick dottern Lea Luna 2017, var det en självklarhet att hela familjen skulle leva på växtbaserad kost.

- För mig var det så självklart att vi ska vara veganer hela familjen. Det är det som är mest representativt för det jag tror på. Jag minns när jag började prata om att vi äter veganskt fick jag en del frågor, inte så mycket dömande utan mer frågor som "Hur ska du se till att hon får i sig det hon ska?", säger Yoga Girl till Svenska Dagbladet.

Hon har också vissa följare som menar att hon ger sitt barn näringsbrist med vegankost. Men att Lea Luna inte skulle få i sig tillräckligt med näring har aldrig oroat föräldrarna. De äter varierat och har ett stort matintresse.

- Du kan vara en vanlig familj som äter stuvade makaroner och falukorv varje dag och ingen kommer någonsin att fråga om näring eller om vitaminer, säger Yoga Girl i en video på Svenska Dagbladet.

Det som däremot bekymrade föräldrarna var den sociala aspekten. Att dottern skulle känna sig annorlunda för att hon inte åt samma mat som sina kompisar.

Men så har det inte alls blivit, eftersom att det varit viktigt för föräldrarna att Lea Luna förstår själv att de äter veganskt och kan kan kommunicera det till andra. Därför pratar Rachel och Dennis med dottern om vad de äter och varför. Filmen ”Landet för längesedan”, som handlar om dinosaurieungen Lillefot (där alla karaktärer antingen är köttätare eller växtätare) har varit till stor hjälp. Och treåriga Lea pratar ofta om att hon är växtätare och är stolt över det.

Foto: Linda Åkerberg

Yoga Girls tips till familjer som vill äta mer veganskt

- Gör veganska versioner av vanlig mat som hela familjen tycker om. För det går ju att göra spaghetti och köttfärssås med vegofärs istället för köttfärs och sådant. Jag tror att barnen blir introducerade till mer variation av mat än i standarddieten, säger Rachel Bråthén.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden