Hoppa till huvudinnehåll
Ett uppdukat bord för 4 personer med en julgran i bakgrunden

Så klarar du av att vara den enda som äter vego i jul

Så du har bestämt dig för att fira en djurvänlig jul? Vad kul! Heja dig! Vi förstår att det kan finnas en viss oro inför detta, särskilt om det är första gången och ingen i ditt sällskap äter vego. Här kommer fem tips som hjälper dig att klara av den växtbaserade julens kanske svåraste moment.

För många innebär julen att samlas med många människor som de annars kanske inte träffar till vardags, vilket kan göra att diskussioner och oliktänkande uppstår, inte minst rörande maten som ju står i stort fokus under julafton.

De senaste åren har samhället generellt blivit mycket mer öppet för veganism och kanske är dina avlägsna släktingar mer positivt inställda till vego än vad du tror. Dock händer det fortfarande att du som väljer vego vid julbordet kan behöva bemöta kritiska frågor och kommentarer. Att vara förberedd på att sådana situationer kan uppstå gör dem ofta lättare att hantera.

 

1. Tänk igenom varför du väljer vego. Kanske är det för grisarna och alla andra djur, kanske är det för klimatet, den egna hälsan eller bara för att det är gott? Att påminna dig själv om din bakomliggande motivation gör det lättare att hantera eventuella utmaningar.

2. Ha tålamod och överseende. Det kan låta lite provocerande då det är svårt att ha överseende med att människor i din närhet gör något som du med stor sannolikhet tycker att är moraliskt fel, men det är större chans att samma människor ändrar sin inställning om du föregår med gott exempel. De flesta människor hamnar automatiskt i försvarsställning ifall de blir kritiserade för att t.ex. äta kött, och du kommer ofta längre genom att berömma små steg, berätta om fördelarna med vego och vid behov ställa öppna frågor som får personen att själv reflektera.

3. Säg ifrån om någon går över gränsen. Att få nyfikna- och ibland något klumpiga frågor får veganer räkna med, men om någon försöker vara rolig på din bekostnad eller förlöjliga dina val har du all rätt att säga ifrån. Försök om möjligt att ta personen åt sidan och tänk på att uttrycka dig på ett lugnt och sakligt sätt.

T.ex. kan du säga ”Jag förstår att du bara vill liva upp stämningen, men när du säger saker som (vad nu personen har sagt) får det mig att känna mig förminskad och som att du inte respekterar mig och mina val. Jag skulle uppskatta om du istället frågar mig på ett respektfullt sätt ifall det är något kring vego som du tycker att verkar konstigt och som du vill lära dig mer om.”. Förhoppningsvis förstår då personen att den har betett sig omoget.

4. Bjud in! Även om du är den enda som uttryckligen väljer vego vid julbordet har de andra inget att förlora på att smaka på den veganska maten. Uppmuntra gärna andra att smaka på dina favoriträtter, fråga vad de tycker om dem och berätta vad de är gjorda av. Ju fler gånger vi smakar på något, desto större sannolikhet att vi börjar tycka om det!

5. Var påläst! Att få en fråga som du inte vet svaret på kan vara frustrerande, och ibland kan en till och med själv börja ifrågasätta sitt eget beslut. Genom att vara påläst kring vego och kunna bemöta de vanligaste motargumenten och myterna kan du känna dig mer avslappnad och trygg i ditt beslut och lägga mer energi på att njuta av julfirandet. Här hittar du svar på tal till några av de vanligaste kommentarerna kring vego.

Bonustips! Om du redan innan julafton vet att du allra helst undviker all typ av diskussion kring kostval kan du informera de du ska fira med om detta i förväg. Du kan t.ex. skriva till dem att du kommer att äta veganskt i år och att du skulle uppskatta ifall ingen kommenterar eller gör en stor grej av det, utan att ni bara fokuserar på att umgås och ha trevligt. Ett lätt sätt att undvika hela dilemmat!

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden